Érdekes, Történelem

Őrült szépségápolási tippek a múltból, amikről alig fogod elhinni, hogy valóban léteztek

‘Áldozatot kell hozni a szépség oltárán’ – szólt egykor a hamis mondás. Íme néhány példa, milyen vadhajtásokhoz vezetett…
 




 

Elképesztő, mit meg nem kellett tenniük régen a nőknek, hogy megfeleljenek a kor által diktált agyament szépségideálnak.
15-17. századig: Chopine, vagyis a platform cipő

Ilyenekben járták a dámák, hogy a ruha alja ne legyen koszos. Persze egyensúlyozni ebben képtelenség volt, szóval ilyenkor egy cseléd kísérte és támogatta őket.
1939: sminkvédő
Esőtől és hótól védte a tökéletes sminket. Csak éppen hamar bepárásodott és nem lehetett tőle látni. Szerencsére hamar kiment a “divatból”.
20. század: gödröcske kierőszakoló
Az 1923-ban szabadalmaztatott eszköz bizony keményen nyomta a nők arcát két oldalról, hogy a rendkívül csinosnak tartott két oldalsó gödröcske létrejöjjön. Csak képzeljétek el azt a fájdalmat, ami ezzel járt…

 

 





 

 

Reneszánsz-kor: magas homlok, szempilla nélkül

Ebben a korban nem a természetesség volt a divat. Elkezdtek terjedni a kozmetikumok, és a tiszta, ovális arc lett a szexi. Minél magasabb homlokkal. A szempillákat meg csipesszel tépkedték ki. Aucs….
Anglia, 17. század: fehér bőr

Ecet és ólom keverékével kezelték a bőrt, hogy kifehéredjen. Ami sikerült is, csak egy idő után a bőr elkezdett sárgulni és lehetetlen volt visszacsinálni. I. Erzsébet is ezt a módszert használta, és annyira jól sikerült, hogy kortársai csak úgy beszélték róla: “a fiatalság maszkját” viseli.
Anglia, 17. század: megrajzolt érhálózat





Hogy a nemesi származást hangsúlyozzák, kék ceruzával rajzolták be a nők mellkasukon az ereket. Inkább ne próbáljátok ki.
Viktoriánus kor: ajakharapdálás

Rúzs és pirosító híján maradt az ajkak véres harapdálása, hogy elérjék a kívánt színt.
19. század: szépészeti arzén
Az alakformálás, az arc szebbé tétele és a szem csillogása – ezek eléréséhez ették a nők az arzént. Ami felhalmozódott a pajzsmirigyben, előbb golyvát, majd halált okozva.

 

 

 




 

 

Viktoriánus kor: halálos zöld ruha

Annyira divatos lett ez a zöld, hogy nem számított, hogyan érik el. Arzén- és réztartalmú festékkel itatták át a ruhákat, ami a szép lassan a bőr alá szivárogva megölte a ruha viselőjét. A házakat is ezzel festették…
Európa 18. század szépségtapasz

A mesterséges anyajegyeknek többféle üzenete volt:
félhold alakú: randevúra hívás
kupidó alakú: azt jelezte, hogy a hölgy szerelmes
az ajak fölött: a hölgy szabad, lehet bombázni házassági ajánlatokkal
jobb orcán: házas
bal orcán: özvegy

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?