Belföld, Hírek

Deutsch Tamás szerint Heller akkor is komcsi

 
A fideszes politikus, és a vele egykor baráti viszonyt ápoló publicista, Hont András nem kímélték egymást a legutóbbi verbális párbajuk során, amelynek végeredménye nincs, tanulságai viszont vannak.
 
 
A Fidesz örökifjú fenegyereke és a HVG újságírója Heller Ágnes miatt rántottak fegyvert a Facebookon. Deutsch szerint a 90 esztendős, nemzetközileg elismert filozófus igenis kommunista, a Heller mellett kiálló Hont pedig lényegében a balliberális szekértábor seggnyalója.

Hont Andrásnak az a véleménye, hogy Heller Ágnes nemhogy nem kommunista, de életútja egyenesen tiszteletet parancsoló.
A publicista azt írja:
„Heller Ágnes nem kommunista, életútja pedig tiszteletet parancsoló. Hatalmas szerencsével éli túl a világháborút, a rákövetkező években pedig a nyomort egy zsidó árvaházban vészeli át.
Eszményi gyermek- és kamaszkor, nem csoda, ha cionistává lesz. A cionizmussal való szakításként lép be a kommunista pártba. 1956. legnagyobb politikai élménye, bár egy ’59-es levélben – amelyben az akkori és abszolút érthető szokásokkal ellentétben nem mószerol be senkit – férjét védendő igyekszik óvatosan elhatárolódni tőle. Ennek ellenére folyamatosan támadják, és eltávolítják állásából.
1968-ban tiltakozik a csehszlovákiai beavatkozás miatt, és végleg elkezd leszámolni a marxizmussal. 1973-ban a „Filozófus-perben” kizárják a pártból, 1977-ben disszidálni kényszerül. Az emigrációban írja meg második férjével „A magyar felkelés rövid története” című, ’56-ról szóló munkáját. 1990. után kalandvágyból hazajön.
Noha közéleti megszólalásait egyszer én is neveztem locsogásnak, tudományos munkássága impozáns, műveltsége lehengerlő, stílusa sziporkázó. Azt gondolnám, hogy óvatosabban bánnak a megítélésével a semmiéletúttal rendelkezők, vagy olyanok, akik máig ható legendát építenek abból, hogy egyszer, pár napra fogva tartották Prágában.”
 
 
Hont hosszú bejegyzéséből egyébként kiderül, hogy sok éven át a szívélyes kapcsolat volt közte és Deutsch között, rendszeresen órákat beszélgettek, a családját is ismerte.
Alighanem ennek tudható be, hogy posztja végén elegánsan csak köszönetét fejezi ki a fideszes politikusnak, hogy – ha nem is régi vágású kereszténydemokráciából, de – fölvilágosítást adhatott neki tartásból és polgári modorból.

Szerző: Nagy András

 
 
forrás: sztarklikk.hu
 



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?