Belföld

Nyílt levél: “Mostantól engem is tekintsenek az ellenségüknek”

Soros György magyar származású amerikai filantróp üzletember, közgazdász./Kép. rtl.hu

 
A Figyelőnek írt egy férfi nyílt levelet, miután a lap által közölt Soros-listán megtalálta testvére férjét. A férfi arra kérte a lapot, rakják föl őt is a Soros-listára. int ismert, a Figyelő listázta azokat az embereket, akik a lap szerint Soros György magyar-amerikai üzletember “gárdistái”. A lista kapcsán Birkás Máté nyílt levelet írt a Figyelőnek – vette észre a Magyar Narancs -, mivel megtalálta testvére férjét és még jó pár barátját is a felsorolásban. Levelében így fogalmazott testvére férjéről:

 

Ő AZÉRT KERÜLT FEL ERRE A LISTÁRA, MERT OLYAN MENEKÜLT GYEREKEKKEL FOGLALKOZIK, AKIK MÁR SZÜLŐ NÉLKÜL ÉRKEZTEK MAGYARORSZÁGRA. OLYAN KISGYEREKEKKEL, AKIKNEK AZ ÉDESANYJA ÉS ÉDESAPJA VAGY MÁR OTT MEGHALT, AHONNAN MENEKÜLNIÜK KELLETT, VAGY ÚTKÖZBEN MAGYARORSZÁG FELÉ, ÉS MOST SZÜLŐI SEGÍTSÉG NÉLKÜL KELL FELDOLGOZNIUK AZOKAT A BORZALMAKAT, AMIN KERESZTÜLMENTEK. BISZTRAI MÁRTONNAK HÍVJÁK, NEM BESZÉLTEM VELE, MERT FÉLEK, LEBESZÉLNE ENNEK A LEVÉLNEK A MEGÍRÁSÁRÓL.

 

Arról is írt, hogy sógorát és a többi, a listára felkerült ismerősét két dolog köti össze:

EMBERTÁRSAIK ÉLETHELYZETÉNEK JAVÍTÁSÁN DOLGOZNAK FAJI, SZÁRMAZÁSI, VALLÁSI ÉS POLITIKAI MEGKÜLÖNBÖZTETÉS NÉLKÜL, ILLETVE AZ, HOGY AMIT CSINÁLNAK, AZT NEM A KAPOTT PÉNZÉRT, HANEM SZEMÉLYES MEGGYŐZŐDÉSBŐL TESZIK.

Birkás Máté levelében arra kérte a figyelőt, tegyék föl őt is a listára, és mától tekintsék őt is ellenségüknek. A nyílt levél változtatás nélkül:
 
Nyílt levél a Figyelő szerkesztőségének
Azért írok Önöknek, és fordulok egyúttal a magyar nyilvánosság felé, mert a testvérem férjének a neve is szerepel az önök által közzétett “A spekuláns emberei” című írásban. Ő azért került fel erre a listára, mert olyan menekült gyerekekkel foglalkozik, akik már szülő nélkül érkeztek Magyarországra. Olyan kisgyerekekkel, akiknek az édesanyja és édesapja, vagy már ott meghalt, ahonnan menekülniük kellett, vagy útközben Magyarország felé és most szülői segítség nélkül kell feldolgozniuk azokat a borzalmakat, amin keresztülmentek. Bisztrai Mártonnak hívják, nem beszéltem vele, mert félek lebeszélne ennek a levélnek a megírásáról.
Azért tartom fontosnak mindezt leírni, mert abban bízom így jobban megértik a saját felelősségüket. Egy ilyen lista közzététele még akkor is rettenetes cselekedet lenne, ha nem előzte volna meg egy több tíz milliárd forintos gyűlöletkampány. Történetesen megelőzte, ráadásul ennek a kampánynak Önök is a aktív részesei voltak, ahogy aktív részesei most is. A lista közzétételével önök a listán szereplő magánszemélyeket, jószándékú és jóravaló polgártársainkat állandó félelemre és szorongásra kárhoztatták. Fontosnak tartom kijelenteni, amennyiben bármelyikükkel a közeljövőben bármi ezzel akár a legcsekélyebb mértékben összefüggésbe hozható történne, önöket ebben személyes felelősség terheli.
Nyilván Önök is tudják, hogy egy ország polgárainak ilyen jellegű listázása a terrorállamok sajátossága. Magyarországon utoljára a kommunisták, előttük a nyilasok listázták a lakosokat annak alapján, hogy kit tartanak az államhatalom és ezáltal a társadalom ellenségeinek. Nyilván Önök is tudják, hogy azok közül, akik felkerültek ezekre a listákra sokan az életükkel fizettek ezért, miközben a bűnöket nem ők, hanem a listázást végző hatalom követte el a társadalom ellen. Nyilván önök is tudják, hogy az ilyen listák nem zsugorodni, hanem bővülni szoktak pont ezért: mert nem a listán szereplők a társadalom ellenségei, hanem azok, akik a listázást végzik.
Hogy ezt jobban megértsék, érdemes először azt megérteni kik a listán szereplő emberek. Többek között egyetemi oktatók, az arra rászorulóknak ingyenes jogi tanácsadást és képviseletet biztosító jogászok, háborús menekülteknek segítséget nyújtó szociális munkások, antikorrupciós újságírók. Két dolog köti őket össze: embertársaik élethelyzetének javitásán dolgoznak faji, származási, vallási és politikai megkülönböztetés nélkül, illetve az, hogy amit csinálnak azt nem a kapott pénzért, hanem személyes meggyőződésből teszik. Azért tudom ezt őszinte meggyőződéssel kijelenteni, mert ismerem őket, a listájukon a testvérem férjén kívül több közeli és kevésbé közeli barátom neve is szerepel.
Azért is írok Önöknek, hogy jobban megértsék ki is valójában Soros György. Soros György egy “spekuláns”, aki részvényekkel, kötvényekkel és más pénzügyi eszközökkel kereskedik, és az így, teljesen törvényes úton szerzett vagyonából olyan szervezeteket finanszíroz, melyek egy szabad és nyitott társadalom létrejöttén és fenntartásán fáradoznak. Véleményem szerint Önök és megbízóik nem azért tekintik ezt az üzletembert az ellenségüknek, mert bármi rosszat elkövetett volna a magyar társadalommal szemben – hiszen nem követett el -, hanem azért mert Önök és megbízóik nem egy nyílt és szabad Magyarország létrejöttében érdekeltek.
Leginkább azonban azért írok önöknek, hogy megosszam az Önök és megbízóik figyelmét és fenyegetését. Azt akarom, hogy mind Önök, mind az Önök megbízói tudjanak arról, hogy én is egy nyílt és szabad társadalom létrejöttében vagyok érdekelt. Természetesen nem vagyok zsoldosa senkinek én sem, hiszen mindezt szabad akaratomból és megingathatatlan meggyőződésemből teszem. Ha Marcit az ellenségüknek tekintik, akkor kérem mostantól engem is tekintsenek az ellenségüknek, tegyenek ki engem is, és a családomat is annak félelemnek és szorongásnak, ami egy ilyen listán való szereplés tudatával jár. Kérem vegyenek fel engem is a listájukra, hogy legalább annyival kevesebb fenyegetés jusson Marcinak, a testvéremnek, az egyéves kislányuknak és a többi barátomnak, aki a listájukon szerepel.
Mert mindenkit, akinek a neve a rendszerváltás utáni magyar újságírás e soha nem látott mélypontját jelentő írásban szerepelt, mostantól a barátomnak tekintek és egyúttal teljes szolidalitásomról szeretném biztosítani.
Önök pedig szégyelljék magukat! Ha maradt magukban egy szemernyi tisztesség, akkor leközlik levelemet változatlan formában és teljes terjedelmében.
Birkás Máté
 
A nyílt levél itt található.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?