Belföld

Ki kér egy gombóc parizert némi lecsófagyival? Hatalmas, trollkodós fagyiforradalom zajlik Tatabányán

Fasírt, pörkölt, lecsó, chilis bab, nokedli, tócsni, kovászos uborka – ez nem a sarki kifőzde kínálata, hanem egy tatabányai cukrászda fagylaltválasztéka. Akik először látják, többnyire döbbenten meregetik a szemüket, mások már hallottak róla és direkt azért jöttek, hogy megkóstolják. Az új ízek sokkolják a vendégeket, hiszen a vasárnapi komplett ebédet látják viszont a fagylaltos pultban: pörkölt, nokedli, krumplipüré, uborka – nem épp ezt szokták meg desszerként.

 

 

 

Sumicz Róbert számára a pörkölt fagylalt bizonyult ellenállhatatlannak.

– Sajnos ebédről jövünk épp, különben kértem volna hozzá nokedlifagyit is, hogy teljes legyen. Mindenesetre meglepő, az ember fagyival kapcsolatban édes ízre számít, ez félúton van a sós felé.

Reinhardt Róbertné Ena maga készítette a benne lévő kovászos uborkát, mint ahogy a többi különleges fagyi alapját, a sertéspörköltet, a fasírtot is. Itt az ízeket nem aroma adja, hanem maga az étel.

Hozzávalók: pörkölt, nokedli, kovászos uborka - az alapokat Reinhardt Róbertné készíti a konyhában / Fotó: Fuszek Gábor
Hozzávalók: pörkölt, nokedli, kovászos uborka – az alapokat Reinhardt Róbertné készíti a konyhában / Fotó: Fuszek Gábor

Ezt keveri be vaníliás fagylaltalappal Reinhardt Róbert cukrászmester. A legtöbb bizarr fagyi saját ötlet, de amióta egy hete a tócsnival és a sörfagyival kezdetét vette az őrület a Roberto cukrászdában, a vásárlóktól is kapnak újabb ötleteket. A chilis bab például teljesen új készítmény, még nem tudni, hogyan fogadják majd a vendégek, ha nem lesz siker, nem készül belőle több.

Rántottás és a túrós tésztás fagyiból viszont biztosan, ezek nemrég fogytak el, kovászos uborkásat is már többször kellett újra készíteni. Nagy siker volt a cheddar sajtos is, azon pedig Róbert lepődött meg legjobban, hogy a kiflis fagyit milyen hamar szétkapkodták.

– Tervben van a zsíros kenyér hagymával. Megpróbálunk több mindent, de ami nekünk nem ízlik, azt nem fogjuk kitenni a pultba. A parizeres fagyi például poénból készült, meglátjuk, hogyan fogadják. Ez egy gasztroforradalom, nemcsak ízeket, hanem élményt adunk a vendégeknek. Sokan azért jönnek el, mert hallottak rólunk, megkóstolják, közben látják, a süteményeket, legközelebb is visszatérnek. Már cukrásztanuló koromban gondolkodtam rajta, hogy miért kellene feltétlenül édesnek lennie a fagyinak, aztán megtaláltam a könyvben a sós fagyikról szóló részt, ami valamiért nem terjedt el minálunk – meséli Róbert.

A Blikk munkatársai végigkóstolták a választékot. Legerőteljesebbnek a pörköltet, a fasírtot, a lecsót és a kovászos uborkát találtuk. Utóbbi vizes alapú fagylalt, sorbet, ízvilága tökéletesen illeszkedik a savanykásabb gyümölcsfagylaltok közé. Imádtuk a sajtos tallérosat és a krumplipüréset is.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?