Belföld, Hírek

A pokoli hőségnek még közel sincs vége: minden vármegyére figyelmeztetést adtak ki – Térképen mutatjuk, mire lehet számítani ma

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható. Délutántól, kora estétől helyenként egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés és helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A délkeleti, keleti irányú szél többnyire mérsékelt marad, ám zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33-39 fok között alakul, késő estére 24-31 fok közé csökken a hőmérséklet.

 

 

 

Budapesten a fátyol-, majd a délután képződő gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Délutántól, kora estétől lokális záporok, zivatarok kialakulhatnak a térségben. Többnyire mérsékelt marad az északkeleti, keleti irányú szél. Délutánra 35-36 fok köré melegszik fel a levegő.

Ez a helyzet a tavaknál

A gyenge-mérsékelt északkeleti szelet a Balaton nyugati részén reggel, kora délelőtt átmenetileg élénk lökések kísérhetik. A Velencei-tónál a keleties szél délután időnként kissé megélénkülhet. Délelőtt kevés fátyolfelhő szűrheti időnként a napsütést.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 36 fok körül alakul. Késő estére, illetve csapadék környezetében 28 fok köré csökkenhet a hőmérséklet. A vízparton, illetve a városközpontokban 30 fok körül maradhat késő este is a hőmérséklet.

Két figyelmeztetést is kiadtak szerdára

Szerda délután ismét kedvezőek lehetnek a feltételek elszórtan helyi zivatarok képződéséhez, kisebb valószínűséggel keleten, északkeleten. Este, késő este egy közeledő hidegfront hatására az északnyugati határszélen ismét előfordulhat zivatar. Az intenzívebb cellákat viharos széllökés, intenzív csapadék, esetleg kisebb szemű jég is kísérheti.

Zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! / Fotó: met.hu

Szerdán tovább fokozódik a felmelegedés, az ország déli harmadán, felén nagy területen 29 fok felett, míg másutt 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. Több vármegyére a harmadfokú, piros jelzést adták ki.

A napi középhőmérséklet 29 °C felett alakulhat a pirossal jelölt területeken, míg a narancssárgánál  27 °C felett alakulhat / Fotó: met.hu

Ilyen idő lesz a hét többi napján

Csütörtökön a sok napsütés mellett főleg a nyugati és az északi tájakon válhat erőteljesebbé a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban ezeken a vidékeken alakulhat ki helyenként zivatar. Akár erős, viharos széllökések is kísérhetik a zivatarokat átmenetileg, ezt leszámítva mérsékelt lesz a légmozgás. A csúcsértékek többnyire 34-39 fok között alakulnak, északnyugaton lehet ennél kicsit kevesebb.

Pénteken napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, amelyekből inkább csak az északi tájakon fordulhat elő elvétve frissítő zivatar. Többfelé megélénkül a déli, délkeleti szél. A hajnali 18-25 fokról 34-40 fok közé melegszik fel a levegő.

Szombaton a sok napsütés mellett néhol magasabbra törhetnek a gomolyfelhők, amelyekből zivatar kialakulhat. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, de a Dunántúlon megélénkül, olykor meg is erősödik az északnyugati szél, s a zivatarokat átmeneti viharos széllökések is kísérhetik. Hajnalban 19-26 fok várható. Délután az Észak-Dunántúlon 31-35, míg másutt jellemzően 35-40 fokot mérhetnek.

Vasárnap a sok napsütés mellett erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre van kilátás, a magasabbra törő gomolyfelhőkből elszórtan zivatarok pattanhatnak ki. Megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A minimum-hőmérsékletek 18-26 fok között várhatók, míg a csúcsértékek az ország északnyugati, nyugati részén 29-33, másutt pedig 34-39 fok között alakulnak.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?