Belföld, Hírek

Magyarországon épül Európa legmodernebb okosbörtöne: ősszel költözhetnek be a rabok – videó

A tervek már most ősszel költözhető lesz Európa legmodernebb és egyben legnagyobb okosbörtöne Csengeren.

 

 

 

Mint arról a Blikk januárban beszámolt, egy okosbörtön építésén dolgoznak Csengeren a büntetés-végrehajtási szervezet férőhelybővítési programjának keretében. A börtön különlegessége, hogy mesterséges intelligenciával felszerelt eszközök gondoskodnak a kiemelt biztonságról.

Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint az új börtön megnyitását meg erre az évre tervezik. Az intézmény 5 és fél hektár területű lesz, valamint 5000 fő befogadására tervezik – írja az Economx.

Az okosbörtönben sokféle olyan technológiát használnak majd, amelynek alapja a mesterséges intelligencia lesz. Ezeknek az eszközöknek a fő célja, hogy előre kiszúrják a rendkívüli eseményeket és figyelmeztessék arra a szakembereket. Például lesz egy olyan alkalmazás amely figyeli a rabok viselkedését, és az MI előre jelzi, ha valami eltérőt tapasztal a viselkedésükben vagy arckifejezésükben. Így a felügyelők felkészülhetnek a rendkívüli eseményekre.

Ezen kívül épül egy úgynevezett SAFE-rendszer is, amelyet már a hagyományos börtönökben is használnak. Ez arra szolgál, hogy a felügyelők bármikor és a börtönön belül bárhol hozzáférhessenek a fogvatartottakhoz tartozó legfontosabb adatokhoz.

Valamint, van egy egészségügyi alkalmazás is, a telemedicina is. Ez a távgyógyításban segít, amely egyrészt csökkenti a biztonsági kockázatot, valamint minimalizálja az előállítási és a felügyeleti költségeket.

Emellett a börtön teljesen kulcs- és papírmentes lesz, így biztonsági és környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő.

A börtönben található berendezések is megújulnak a hagyományos intézményekben ismertekhez képest. A börtön cellákba kerülő fém és fa berendezési tárgyakat rabok készítik. Összesen 878 asztalt, 1575 ülőkét, 1554 ágyat és 1529 szekrényt gyártanak le június végéig.

Biztonsági szempontból az ágyakat, a székeket, asztalokat és szekrényeket mind falhoz szerelhetőre tervezték.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?