Egyéb

Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!

A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.

 

A Which? fogyasztóvédelmi szervezet – amely több mint 26 ezer terméket elemzett az összes nagy brit kiskereskedelmi láncban – szerint a gyümölcslevek, a joghurt, a csokoládé, a víz, a hal, a hűtött készételek és a sajt ára is jelentős mértékben emelkedett.

Bár az élelmiszer-infláció összességében némi látszatcsökkenést mutat – a márciusi 17,2 százalékról áprilisban 17,1 százalékra „mérséklődött” – a Which? élelmiszer-követési mutatója szerint a britek erősen továbbra is küzdenek az élelmiszerárakkal és az emelkedő háztartási számlákkal – írja a Grocery Gazette.

 

A zöldségárak is elszálltak. Fotó: Depositphotos
A zöldségárak is elszálltak. Fotó: Depositphotos

 

Az elmúlt egy év során például a Morliny Frankfurter virsli az Asdában 1,25 fontról 2,42 fontra emelkedett (ez 93,8 százalékos emelkedés), a vöröshagyma egységcsomagja a Morrisonsban 65 pennyről 1,24 fontra (90,8 százalék), a Lancashire Farm Natural Bio Yoghurt kilója pedig 1,18 fontról 2,18 fontra (85,3 százalék) drágult.

A brit szupermarketek állítják, hogy az élelmiszerárak most  tetőznek és az infláció idén jelentősen csökkenni kezd. Ráadásul a kiskereskedők, mint a Tesco https://privatbankar.hu/cikkek/vallalat/alapelelmiszerek-arait-csokkenti-a-tesco.html  és a Morrisons már el is kezdték csökkenteni a kenyér és a sajt árát.

„Tudjuk, hogy a jelenlegi élelmiszerár-válság miatt nagyon sok háztartás kénytelen lefaragni az alapvető élelmiszerekből” – mondta Rebecca Tobi, a The Food Foundation üzleti és befektetői kapcsolatokért felelős vezetője.

Mivel a 2023 januárjáig tartó évben a gyermekek körében megduplázódott az élelmiszerszegénység szintje, a kormánynak és a vállalkozásoknak sürgősen cselekedniük kell annak érdekében, hogy mindenki megengedhesse magának az olyan alapvető fontosságú élelmiszerekhez való hozzáférést, mint a gyümölcsök és zöldségek.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?