Érdekes

Ez rád is vonatkozik? EZEK azok a pszichológiai hatások, amelyek emberek millióit befolyásolják

Sokunknak fogalma sincs arról, hogy ezek a pszichológiai hatások mennyire befolyásolnak minket.

 

 

 

Az emberi agy valóban lenyűgöző. Időnként irracionális viselkedésre, teljes képtelenségek elhitésére vagy akár az emlékeink kiigazítására késztet bennünket. Minden döntésünknek oka van. Milyen pszichológiai cselekedetek határozzák meg döntéseinket?

Az első példa az úgynevezett Zajonc-elmélet (szociális facilitáció). Míg sok embernek otthon nem okoz gondot egy régi szakadt pólóban sétálgatni, addig a nyilvánosság előtt ápoltnak akarunk látszani. Ennek oka, hogy az ember viselkedése nemcsak a közvetlen környezetétől függ, hanem attól is, hogy egy adott pillanatban hány akaratlan szemtanúval van körülvéve. Például egy férfi valószínűleg átadja a helyét a buszon, hogy lenyűgözzön egy hölgyet.

Hogyan lehet elkerülni az összezavarodást? Tedd fel magadnak időről időre a kérdést: „Milyen okból teszem ezt? Azért teszem, hogy lenyűgözzek valakit, és megkedveljen engem, vagy azért, mert én akarom?”.

A következő a sorban az úgynevezett Hawthorne-hatás. Amint új környezetbe kerülünk, ez fokozhatja a kísérlet iránti érdeklődésünket, ami arra motivál, hogy megváltoztassuk a viselkedésünket, vagy hamis pozitív eredményt adjunk.

Például a szupermarketben felajánlják, hogy vásárlás közben megkóstolhatunk egy új ízesítésű halpasztát. Az adott helyen és időben pozitív értékeléssel töltöd ki a kérdőívet, de otthon rájössz, hogy nincs benne semmi különös.

Hogyan lehet elkerülni ezt a helyzetet? Törekedj arra, hogy a legtöbbször tisztán és kritikusan gondolkodj. A felmérés megválaszolása nem kényszerít arra, hogy a legmagasabb osztályzatot adja, csak azért, mert éppen téged választották ki.

Az egyik pszichológiai hatás az úgynevezett Veblen-hatás – a drága termékek iránti gazdaságilag indokolatlan kereslet. Ez a hatás gyakran a fiataloknál jelentkezik, akik ezen keresztül próbálják fenntartani társadalmi státuszukat. Az akciós termékeket vagy az akciós árukat, amelyek végkiárusításon vannak, nem tartják kívánatosnak.

Hogyan lehet elkerülni a belegabalyodást? A következő drága termék vásárlásakor tegye fel magának a kérdést: „A magas minőségért vagy a társadalmi presztízsért fizetsz?”.

Itt egy Zeigarnik-hatás érvényesül. Az ember nagyobb valószínűséggel emlékszik olyan dolgokra vagy tevékenységekre, amelyeket még nem fejezett be. Hogyan nézhet ez ki a gyakorlatban?

Például a pincér nem felejti el a rendelésedet, amíg nem hozza ki neked, és utána nem tereli a figyelmét más vendégekre.

Hogyan kerülheted el, hogy belegabalyodj? A legjobb megoldás, ha mindent befejezel, amit csinálsz, hogy ne ragadjon meg a fejedben. Legalább fejben fejezd be. Ez segíteni fog abban, hogy két lábbal a földön maradj, és ne kérdezd tovább, hogy „Mi lett volna, ha…”.

A figyelmesség hatása az, hogy könnyen az az érzésed támad, hogy valaki néz téged, és észreveszi az összes hibádat. Ha például egy nő elfelejti az egyik szemére felvinni a szempillaspirált, biztos lesz benne, hogy a környezetében mindenki észreveszi és kineveti.

Hogyan kerülhetjük el, hogy belegabalyodjunk? Az ősi igazság az, hogy az emberek sokkal kevésbé veszik észre a hibáinkat, mint gondolnánk. Ha folt van az ingeden, ne koncentrálj rá túlságosan. Csak gondolj arra, hogy milyen gyakran veszed észre a hibákat másokon.




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?