Belföld

Kiderült: a magyar férfiak kétharmada, a nők fele túlsúlyos

Az Európai Unió Statisztikai Hivatala közzétette az Európai Egészségfelmérés (EHIS) legfrissebb eredményeit. A kutatássorozat, melyet 5 évente megismételnek minden uniós országban, a testtömegindexet (BMI) veszi alapul, mely a testsúly és a testmagasság négyzetének hányadosa. 25-nél magasabb érték esetén túlsúlyról, 30 feletti érték felett pedig elhízásról van szó.

 

 

 




 

Utóbbi jelentős negatív hatást fejt ki a szervezetre. – Az elhízás megnöveli a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és egyes daganatos betegségek kockázatát. Az elhízás az eredmények alapján hazánkban olyan mértékű, hogy népbetegségnek tekinthető, akárcsak azok a betegségek, melyek velejárnak – magyarázza dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa.

A felmérésből kiderül, hogy a magyar az EU-ban a negyedik leginkább túlsúlyos nemzet, az össznépesség 58,3 százaléka túlsúlyos (az EU-átlag 51,3 százalék), csupán Málta, Horvátország és Csehország előz meg bennünket. A magyar férfiak esetében különösen aggasztó a helyzet: 65,3 százalékuk túlsúlyos, szemben az 58,4 százalékos EU-átlaggal.

– A túlsúlyos emberek közel fele elhízottnak is számít, ami azt jelenti, hogy körükben fokozottan számolni kell a plusz kilókhoz köthető életmódbetegségekkel – mutat rá dr. Farkas Kitti.

A felmérés eredménye szerint Magyarországon az elhízottak csoportjába tartozik a teljes lakosság 23,9 százaléka, nemekre lebontva minden ötödik nő (19,9 százalék) és minden negyedik férfi (25,1 százalék).

– Óriási a kereslet és rengeteg a diétás módszer, melyekből választhatnak az emberek, stílusosan azt mondhatjuk, hogy a bőség zavara áll fenn. Ezek a módszerek azonban az eredmények szerint is többségükben nem hatékonyak és nagy részük pénzkidobás – magyarázza dr. Farkas Kitti. – Hogyan virágozhat a diétás termékek piaca? Nem nehéz belátni: úgy, hogy a módszerek jelentős része nem működik.

Az EU-ban a magyar nők a hetedik helyen állnak a túlsúlyosság nemzeti rangsorában, a túlsúlyos magyar nők aránya 52,1 százalék. Figyelemreméltó, mennyivel jobban állnak ezen a téren az olasz nők: körükben a túlsúlyosak aránya 36,2 százalék. Ha pedig az elhízási adatokat vizsgáljuk meg, akkor még inkább kinyílik az olló. Minden ötödik magyar nő elhízott (19,9 százalék), míg az olasz nők közül csak minden tizedik.

– Kétszer annyi itthon az elhízott nő, mint az olaszok körében. Tudnunk kell, hogy sajnos a nők körében a számos kudarcos diéta jojóhatáshoz vezet. Ez azt jelenti, hogy minden szakszerűtlenül és szenvedéssel leadott kiló az adott fogyókúrás módszer abbahagyásakor gyorsabban tér vissza és több kiló formájában. A csodadiéták az anyagcserét teszik tönkre – fejti ki dr. Farkas Kitti.

– Sajnos az életkor előrehaladtával mind a túlsúlyosak, mind az elhízottak aránya nő. A magyaroknak szakszerű fogyókúrára van szükségük, mely nem kampányszerű, hanem sokkal inkább hosszú távon is fenntartható életmódváltás és egészséges életmód, mely megfelelő mennyiségű mozgást is magában foglal.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?