Belföld, Hírek

Népszava: Trócsányi László lehet az új köztársasági elnök Áder János után

Áder János jelenleg második államfői mandátumát tölti, amely 2022. május 10-én jár le, az alaptörvény értelmében pedig nem választható újra még egyszer.

 

 

 

 

Várhatóan Trócsányi Lászlót, jelenlegi fideszes európai parlamenti (EP) képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölik a kormánypártok Áder János köztársasági elnök utódjául, akinek jövő májusban lejár ötéves megbízatása – írja a Népszava.

A lap értesüléseit fideszes politikusok is megerősítették. Mint írják, Orbán Viktor az elbukott uniós biztosi tisztség helyett az államfői poszttal „kárpótolná” Trócsányit, akit 2019 szeptemberében az Európai Bizottság (EB) magyar tagjának jelölt, ám az EP jogi bizottsága összeférhetetlenség miatt kétszer is elutasította jelöltségét.

Áder János jelenleg második államfői mandátumát tölti, amely 2020. május 10-én jár le, az alaptörvény értelmében pedig nem választható újra még egyszer. Az új köztársasági elnököt az elődje megbízatásának lejárta előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal meg kell választani. Ennek megfelelően Áder utódját 2022 márciusában-áprilisában fogja megválasztani az Országgyűlés.

Tavasszal azonban országgyűlési választások is lesznek, a szavazást pedig az alaptörvény szerint „az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani”. A voksolás időpontját viszont az államfő tűzi ki, ezért várhatóan a jelenlegi köztársasági elnök még utódjának megválasztása előtt dönt a szavazás napjáról.

Az államfő megválasztásához a parlamenti képviselők kétharmadának szavazata szükséges, ha pedig az első kör eredménytelen, a második körben már elég az egyszerű többség is.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?