Sport

Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmes

Azt követően, hogy kedden Lőrincz Tamás a 77 kilogrammosok kötöttfogású birkózó mezőnyében olimpiai bajnoki címmel tette fel a koronát elképesztően hosszú és eredményes pályafutására, szerdán, magyar idő szerint 13,30-kor öccse, Lőrincz Viktor is az olimpiai bajnoki címért lépett szőnyegre a 87 kilósok között.

Ellenfele a világ- és Európa-bajnok ukrán Zhan Beleniuk, aki

  • ukrán anya és ruandai édesapa gyermekeként 2019 óta hazája első színesbőrű parlamenti képviselője,
  • de ami sport szempontból fontosabb, a 2016-os riói 85 kilós döntőben is érdekelt volt, ahol végül ezüstérmet nyert.

Ott lett második, ahol Lőrincz Viktor nem jutott döntőbe, majd valami elképesztően ocsmány bírói csalással vették el tőle bronzmeccseet, miután az elődöntőben a kirgiz Kochkor Kulmatov bíró 24 másodperccel a vége előtt, 3-2-es vezetésénél egy helytelen bírói intéssel annak a német Denis Kudla javára döntötte el a találkozót, aki hat percen keresztül szemben Viktorral nem volt képes akciót végrehajtani.

No, de a sors most másodjára is megadta az olimpiai döntő lehetőségét, egészen pontosan Honvéd sportolója kőkeményen megdolgozott érte. Az első meccsen a kirgiz Azisbekovot (6-1) majd a negyeddöntőben pont a német Kudlát (1-1) győzte le, míg az elődöntőben elődöntőben az egyiptomi Mohamed Metwallyt verte 9-2-re.

A döntő:

Lőrincz és Beleniuk eddigi pályafutásuk során kétszer meccselt egymással, az ukrán a 2015-ös és a 2019-es világbajnokságon is nyert. Ezúttal az első percben csak gyömöszkölték, fárasztották egymást, majd Beleniukot külte le először a bíró a szőnyegre. Beleniuk azonban villámgyorsan felállt a parter helyzetből sajnos, de legalább vezetünk.

A második menetben egy perc után Lőrinczet figyelmeztették, ezt kihasználta az ukrán, megpörgette, kétszer is: 5-1, nem nekünk. Aztán újra az ukránt figyelmeztették meg, de ebből is felállt az ukrán. Ez maradt a végeredmény. Lőrincz Viktor ezüstérmes.

 

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?