Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes

Az őszülés visszafordítható, és itt van, mit tehetsz, hogy visszaadd a hajad színét

Van néhány népmese olyan emberekről, akiknek a haja egyik napról a másikra fehérré vált. Egy angol ügyvéd, Sir Thomas More például állítólag a kivégzése előtti éjszakán teljesen megőszült. Bár a tudósok nem nagyon akarják alátámasztani a történetet, még mindig sok mindent nem tudunk az ősz hajról. Mi többet tudtunk meg azokról a kutatásokról, amelyeket az őszülő haj visszafordításával kapcsolatban végeztek, és ezeket az információkat szeretnénk megosztani veled.

 

 

 

1. Miért őszülnek egyes emberek korábban, mint mások

Akárcsak a bőröd színét, a haj színét meghatározó vegyi anyagot is melaninnak hívják. Idővel a hajban lévő pigmentsejtek elhalnak, ami a haj őszülését okozza. A tanulmány szerint ez a folyamat a kaukázusi embereknél általában a harmincas éveik közepén kezdődik. Az ázsiai embereknél ez jellemzően a harmincas éveik végén következik be, míg az afrikaiaknál valószínűleg a negyvenes éveik közepén kezdődik az őszülés.

Ez a folyamat azonban nálad korábban vagy később is elkezdődhet – ez nagyban függ a génjeidtől, különösen az IRF4-től, amely szabályozza a melanin termelését, valamint annak tárolását.

2. A tudósok legújabb eredményei

Egy nemrégiben készült tanulmány végre bebizonyította, amit a legtöbben ösztönösen tudtunk: a stressz hatására a haj idő előtt őszül. A tudósok megmérték az önkéntesek hajának fehérjeszintjét, és megállapították, hogy a pszichológiai stressz hatással van a mitokondriumokra (ezek termelik az energiát a sejtekben). Néhány más tényezőnek is hasonló hatása van, mint például a vegetáriánus életmód, a B12-vitamin hiánya és az egyéb egészségi állapotok (például a vitiligo).

3. A jó hír, hogy az őszülés visszafordítható.

Az őszülés és a pszichológiai stressz összekapcsolásával együtt a fent említett tanulmány megállapította, hogy az emberek visszanyerhetik a hajszínüket, ha kevésbé stresszelnek. Így az egyik résztvevő, akinek sikerült részben visszaállítani a hajszínét, egyszerűen elment nyaralni. Ennek a módszernek azonban vannak korlátai – nem fog működni azoknál, akiknek a haja már évek óta őszül.


4. Néhány házi gyógymód, amit kipróbálhatsz

Ha festés nélkül szeretnéd megőrizni a hajad színét, tanácsos gondoskodni arról, hogy elegendő vitamint (a B12 mellett az E-, D- és A-vitamin számít a legtöbbet) és ásványi anyagot (cink, vas stb.) vigyél be, és jól kezeld a hajad (kerüld a napozást, a durva samponok használatát stb.).

Íme, néhány házi praktika:
  • 1. Hajmosás előtti este kenj kókuszolajat a hajad tövére és hosszára.
  • 2. Keverj össze egy teáskanál friss gyömbért és egy evőkanál mézet, és ezt fogyaszd minden nap.
  • 3. Fogyassz naponta körülbelül 240 milliliter sárgarépalevet.
  • 4. Vegyél ugyanannyi citromlevet, amla (indiai egres) levet és mandulaolajat. Keverd össze őket, és használd a készítményt a hajadon és a fejbőrödön naponta kétszer 3 hónapon keresztül.
  • 5. Az őszülés valójában egyáltalán nem rossz.

Mindannyian tudjuk, hogy egészséges elfogadni a testünket a tökéletlenségeivel együtt, ezért meg kell tanulnunk elfogadni az ősz hajat olyannak, amilyen – az érettség és a bölcsesség jele, ami stílusos is lehet. Íme, néhány őszülő híresség, akiktől inspirálódhatsz.

Meryl Streep

Salma Hayek

Helen Mirren

Gwyneth Paltrow

Jamie Lee Curtis

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?