Állat, Érdekes

A népszerű kutyafajták 16 problémája, amiről a tenyésztők mélyen hallgatnak

Bár egyik kutya esetében sincs garancia arra, hogy nem fog egészégügyi probléma kialakulni nála élete során, egyes fajták a tenyésztésüknek köszönhetően hajlamosabbak bizonyos betegségekre, mint mások. Ha kezdő gazdik vagyunk, és még sosem volt dolgunk az adott fajtával, akkor érdemes előre tájékozódnunk, hogy milyen problémák merülhetnek fel az adott kutyussal. Ezzel nemcsak komoly összegeket spórolhatunk az orvosi kezeléseken, de az előrelátó és felelős állattartásnak köszönhetően sok esetben el is kerülhetjük ezeket a problémákat.

 

 

 

 

1 Labrador

c1606e5ff480c29e3caebac0b1

Bármelyik kutya hízhat, de a labradorok különösen hajlamosak az elhízásra. Akárcsak az embereknél, ez a kutyáknál is súlyos egészségügyi problémákat szokott okozni általában. Ennek elkerülése érdekében mindennap intenzív testmozgást kell biztosítanunk a kutyusnak, de célszerű akár hivatásos állatorvoshoz is fordulni, aki optimális étrendet és megfelelő kutyakaja márkát tud javasolni az állatnak.

2 Németjuhász

fdf7e0566f9bd3d9978c339cf3

A németjuhászokhoz hasonlóan sok más nagytestű kutya is ízületi problémákkal küzd, legfőképpen a fajtára nagyon jellemző csípőizületi dysplasia miatt. Ez a betegség nemcsak fájdalmas az állat számára, de a mozgását is képes korlátozni, ami idővel akár oszteoartrózist is okozhat.

3 Husky

dcfb85502b865d736b11a01bcf

A huskyk hajlamosak különféle autoimmun rendellenességre, melyek hatással lehetnek a szemükre, a bőrükre, rosszabb esetben pedig szőrhullást, fekélyeket, glaukómát és szürke hályogot is okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a kezelésénél rendkívül fontos, hogy időben észleljük a problémát, ezért félévente minimum egyszer keressük fel a kutyussal az állatorvosunkat.


4 Brüsszeli griffon

da6d3f52919d134691d42209f0

A brüsszeli griffon kutyusok koponyájának szerkezete számunkra nagyon vicces pofának tűnhet, számukra azonban komoly légzési problémákkal jár, ami különösen az erős fizikai igénybevétel esetén akár komoly problémákat is okozhat. Forduljunk állatorvoshoz, ellenőrizzük a kutyus egészségét, és ennek megfelelően bánjunk vele a mindennapokban.

5 Mopsz

9818cd524ea54d376c9c4bf4ba

A mopsz kutyusok a fejszerkezetükből adódóan alapvetően is erős szemkidülledésben szenvednek, de egy hevesebb játék vagy bármilyen más komolyabb fizikai igénybevétel után a szemgolyójuk akár ki is pattanhat a helyükről. Bármennyire is komolynak tűnik azonban ez a probléma, az állatorvosok jó eséllyel képesek helyrehozni, és a kutyus sem fogja elveszíteni a látását.

6 Csivava

e944395d23912c566901a000b1

A csivava kutyusoknak nagyon törékeny a csontvázuk, ezért a más kutyák számára ártalmatlan helyzetekben is, például egy magasabb helyről történő ugrás vagy túl erős ölelés közben is képes eltörni a csontjuk. Erre nagyon figyeljünk oda, különösen, ha kisgyermek van a házban, aki esetleg még nem tudja, mennyire erősen lehet ölelni egy állatot.

7 Uszkár

6ef7bd5a89ad001af45a92e061

Az uszkárok legsúlyosabb problémája a szembetegségek fokozott kockázata. Hajlamosak a glaukómára, ami először fájdalmat, végül vakságot is okozhat az állatnak. A jó hír azonban, hogy a glaukóma időben történő felfedezése még gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, később azonban már csak műtéti úton lesz erre esély.

8 Walesi corgi

1b06235fc7b6e7176ace7e504b

A walesi corgik nagyon aranyosak, azonban súlyos problémákat okozhat nekik, ha hagyjuk, hogy sokat lépcsőzzenek, vagy magasból ugráljanak. Vannak olyan betegségek, mint például a csípőizületi dysplasia, a degeneratív myelopathia, vagy a retina atrófia, melyek akár öröklődhetnek is, ezért fontos, hogy mindig megfelelő tenyésztőtől szerezzük be a kutyust.

9 Si-cu

70331d52cdb560d190c0e6bada

A si-cu kutyusok fejformája szintén sok kellemetlenség okozója lehet: a túl rövid koponya és a szűk orrlyukak számos problémát okozhatnak. Különösen érdemes odafigyelni a szemeikre, mivel ez a fajta nagyon hajlamos a különféle fertőzésekre, és képes örökölni a retina dysplasia-t.

10 Cocker spániel

f6f7385eefa42fc2c066064ce5

A cocker spániel hajlamos a fülfertőzésekre. A megelőzés legjobb módja, ha kéthetente megtisztítjuk a kutyusok fülét, és orvosi utasításra akár a fülük alján növő szőrt is levághatjuk, hogy jobban szellőzzön és tisztuljon a kutyusok füle.

11 Beagle

e4763b5cc18bb62c5bdfff03df

A beagle kutyusok egészsége általánosságban nézve egész jónak mondható, ám hajlamosak például az epilepsziára. A betegség leggyakrabban a 6 hónapos és 6 éves kutyák között szokott jelentkezni, és ha időben észleljük, akkor gyógyszeres úton kezelhető.

12 Basset hound

ecbbd056c8beca0f7eb3ec637e

Ezek a jópofa kutyusok gyakran szenvednek bőrfertőzésektől, melyeket elsősorban a bőr ráncai közt felhalmozódott baktériumok okoznak. Épp ezért fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk az állat bundáját, illetve figyeljünk oda az állat testmozgására és étrendjére, mert a rövid lábaik és hosszú hátuk miatt speciális diétát és kevés testmozgást igényelnek. Bájos fülük szintén sok gondoskodást igényel.

„Szeretem a kutyámat, Winston-t. Nagyon makacs és vicces. De basszus, miért nem mondta nekem senki, hogy ennyire büdösek ezek a kutyák? Ha hetente egyszer nem mosom meg Winstont, akkor a házam olyan illatúvá válik, mintha egy állatmenhelyen élnék. Ha azonban túl gyakran fürdetünk egy basset hound-ot, akkor a bőrük hámlani kezd, szóval fontos, hogy megtaláljuk a tökéletes egyensúlyt. Heti egyszer a fülüket is érdemes megtisztítani, ezzel elkerülhetjük a fertőzéseket.” – mesélte egy gazdi a Redditen.

13 Francia bulldog

34a0685662b699e6bf238db064

A hőség és a túlzott testmozgás sok egészségügyi problémát tud okozni ennek a kutyafajtának. A francia bulldogoknak emellett gyakran van egy úgynevezett “cseresznye szem” nevű betegsége, ami tulajdonképpen a harmadik szemhéj mirigyének előesését jelenti. Szerencsére ez a probléma műtét nélkül is kezelhető, már amennyiben időben észlelik. Később kizárólag műtéti úton lehet.

 

 

 

 

14 Törpespicc

23ad415577aaf229eb11bad4cf

A törpespiccek legfőbb problémái általában a nagy bundájukhoz kapcsolódnak. A kutyák genetikailag hajlamosak a mellékvese-betegségre, az úgynevezett Alopecia X-re, ami gyors szőrhullást okozhat a kutyusoknál. A tenyésztők gyakran nem mondják el, pedig nem árt tudni, hogy ha a kutyust sterilizáljuk, akkor ez a betegség megelőzhető.

15 Yorkshire terrier

a70df45c2a9cd2e4d4663644a5

A yorkshire terrier a világ egyik legnépszerűbb kutyafajtája. Rengeteg tenyésztőjük van, akiket nehéz ellenőrizni, ezért sok beteg kutya születik. Erősen ajánlott jó hírnevű tenyésztőtől vásárolni az állatot, és fontos tudnunk, hogy mivel fokozottan hajlamosak a fogszuvasodásra, ezért a fogaik rendszerest tisztítást és ellenőrzést igényelnek, mind otthon, mind pedig állatorvos által.

16 Máltai selyemkutya

07e3cd598f95634e19fa43a97b

Ha máltai selyemkutyusunk van, akkor készüljünk fel arra, hogy nagyon sok gondoskodást igényel majd a hosszú szőre. Súlyos orvosi problémák közül egyedül a remegéstől kell félni, ám a jó hír, hogy ha időben észleljük, akkor az állatorvos által felírt gyógyszerekkel könnyedén lehet kezelni, és a betegség általában néhány hét alatt eltűnik.

Ha neked is van kutyád, és esetleg lenne olyan tanácsod, amit szívesen megosztanál más gazdikkal, akkor bátran írd meg nekünk hozzászólásban!

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?