Állat, Életmód, Külföld

Megtanultak kukázni a kakaduk Ausztráliában

Meglepően rövid idő alatt alkalmazkodtak az élelemszerzési körülmények változásához, sőt, egymást tanítják a fortélyokra.

 

 

 




 

Rendkívül gyorsan alkalmazkodnak a kakaduk a környezeti változásokhoz, néhány év alatt ugyanis képes volt az ausztrál kakadupopuláció jelentős része megtanulni, hogyan juthatnak maradékokhoz a szemeteskukákból. A témáról német és ausztrál tudósok készítettek tanulmányt, amely a Science orvosi folyóiratban jelent meg.

Először 2018-ban figyelték meg Sydney egyik külvárosában, hogy három madár is képes volt arra, hogy már-már rutinosnak tűnő mozdulattal nyissa fel a kihelyezett szemetesek tetejét, és abból guberáljon.

Richard Major, az Australian Museum Research Institute ornitológusa úgy döntött, hogy kutatni kezdi a jelenséget, és a németországi Max Planck Társaság állati viselkedést kutató részlegével vette fel a kapcsolatot, hogy közösen tárják fel mindezt, azaz hogyan képesek az állatok ilyen körülményekhez alkalmazkodni.

 

 

 

18 hónappal később újabb fontos mérföldkő következett a kutatásban, az eredetileg tanulmányozott három madáron túl ugyanis azt figyelték meg, hogy már 44 városrészben találtak olyan kakadukat, amelyek gond nélkül nyitották fel a kukákat.

A kutatók arra jutottak, hogy a madarak egymást tanították meg a fortélyokra, amely magas intelligenciájuknak köszönhető.

Úgy értékelték, hogy a kakaduk hihetetlenül gyorsan adaptálódtak az élelmiszerforrásaik változásához, ezért voltak kénytelenek megtanulni, hogyan szerezzenek élelmet a kukákból. Egyben arra is jutottak, hogy a madarak esetében a közösségi működésben lehet a túlélés kulcsa.

„Ebből az következik, hogy minél szorosabban kötődik egy egyed a közösséghez, annál több lehetősége van elsajátítani egy új viselkedésformát – és annál nagyobb az esélye, hogy terjeszti is azt”

– nyilatkozta a tanulmány egyik vezető szerzője, Lucy Aplin a CNN-nek.

Azt is megfigyelték, hogy a kukanyitás technikáját a fiatal és az idősebb madarak egyaránt hamar el tudják sajátítani, és leginkább a hímek közt volt jellemző az új tevékenység. Mindezt azzal indokolták, hogy a hímnemű kakaduk nagyobbak és erősebbek a nőstényeknél.

A papagájok – ahová a kakaduk is tartoznak – a világ legintelligensebb állatai közé tartoznak annak ellenére, hogy agyi térfogatuk viszonylag kicsi.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?