Hírek, Külföld

Új vakcinát készít a Pfizer: ekkorra lehet elérhető

Olyan új védőoltáson dolgozik a Pfizer az Egyesült Államokban, amely még nagyobb hatékonyságot biztosít a koronavírus delta (indiai) variánsával szemben.

 

 

 




 

Falus András Széchenyi-díjas immunológus az ATV Híradójának mesélte el, hogy folyamatosan zajlik a kutatás a Pfizer újabb vakcinájának kifejlesztésére, és az új vakcina gyors előállítása az új technológiának köszönhető, illetve a hagyományos molekuláris biológiai eljárások mellett a mesterséges intelligenciák segítik a munkát.

A szakember szerint szerint akár már az őszre elkészülhet a Pfizer delta variáns ellen is hatékony védőoltása Amerikában. Ugyanakkor Lisziewicz Julianna virológus hozzátette, hogy az új védőoltások tömeggyártása hosszabb folyamat lehet. Az ATV híradója által megkérdezett immunológusok egyetértettek abban, hogy a jelenlegi Pfizer és Moderna oltások is hatékonyak a delta variánssal szemben, hiszen az eredeti vírussal szembeni 94%-os hatékonyságuk a delta variáns esetében még mindig 85% körüli.

Falus szerint nem feltétlen kell mindenkinek harmadik oltást beadatnia. A Pfizerrel vagy Modernával oltottak egy évig védettek, ugyanakkor a 60 év feletti, Sinopharmmal oltottak esetében fontos lenne egy pótoltás a védettség biztosítása érdekében.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?