Belföld, Hírek

Ősztől engedélyezhetik a 12 éven aluliak oltását ezzel a két vakcinával: erre vár a magyar kormány

Hamarosan a 12 év alatti gyermekek is sorakozhatnak a koronavírus elleni védőoltásért – legalábbis az Egyesült Államokban. Az Operatív Törzs a Blikkel azt közölte: a korosztály oltásáról az Európai Gyógyszerügynökség engedélye után dönthetnek.

 

 

 

 


Akár már augusztusban is hozzájuthatnak a védőoltáshoz a 12 éven aluli gyermekek, de az ősz folyamán már egészen biztosan – számolt be a küszöbön álló oltási vívmányról Joe Biden amerikai elnök szerdán Cincinnati városában.

– Nem kaptam erre pontos időpontot a tudósoktól, de a velük folytatott beszélgetésekből az tűnik ki, hogy akár már az iskolakezdés magasságában megkaphatják az oltások a 12 év alatti korosztályra szóló engedélyt – mondta Biden.

A szóban forgó oltást a két mRNS-alapú vakcina, a Pfizer-BioNtech és a Moderna jelenti. Mind a két vakcina gyártója márciusban kezdte el a korosztályra vonatkozó teszteket, és korábban arra számítottak, hogy valamikor a tél közepére lehet meg a jóváhagyott eredmény – írta a Guardian. Biden mindenesetre azt ígérte, hogy nem fogja siettetni a kutatókat, szabadon dönthetnek a jóváhagyás időpontjáról.

A Blikk megkereste a Koronavírus Sajtóközpontot is azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon mikorra várhatjuk, hogy beoltathassuk 12 évnél fiatalabb gyermekeinket.

– A magyar kormány elkötelezett abban, hogy az átoltottság minél nagyobb legyen, de a 12 év alattiak oltásáról csak azt követően születhet döntés, ha elérhető lesz olyan oltóanyag, aminek használatát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a magyar hatóságok a korosztály számára javasolják, engedélyezik – válaszolták. Érdekesség, hogy a Szputynik-V és a Sinopharm vakcináinak az alkalmazása előtt nem volt szükség az EMA engedélyére, sőt, ezek a mai napig nem rendelkeznek vele.

Az amerikai járványvédelmi központ addig is azt javasolja, hogy minden 12 éven aluli gyermek viseljen maszkot az iskolában. Biden szerint esélyes, hogy ez így is lesz – a beoltott és ezáltal védett gyerekeknek viszont nem lesz szükséges hordaniuk a maszkot.

Amerikában egyébként az elmúlt három héten háromszorosára nőt a koronavírusos esetek száma, ami átlagosan napi 13 700 új fertőzést jelent. Az USA lakosságának 56,2 százaléka kapta meg eddig legalább az első oltását.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?