Egészségügyi ötletek, Érdekes

Miért kellene elkezdenünk pizsama nélkül aludni?

Tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik keveset alszanak, nagyobb eséllyel túlsúlyosak, kevésbé aktívak, és általánosságban véve kevésbé egészségtelenek, mint azok, akik kellő mennyiségű időt töltenek alvással. Kiderült azonban az is, hogy nagy mértékben feljavíthatjuk az alvásunk minőségét azzal, hogy egyszerűen megszabadulunk a pizsamánktól.

 

 

 

1 Segít, hogy jobban aludjunk.

a943af51bb905e57a10ea34ece

Ez főként annak a ténynek köszönhető, hogy sokkal kellemesebben alszunk, ha a testhőmérsékletünk alacsony. Még az enyhe, csupán fél fokos testhőemelkedés is káros hatással lehet az alvási ciklusunkat szabályozó agyi területekre, ezáltal megzavarva az alvásunkat. Magától értetődő, hogy minél több ruhában alszunk, annál kellemetlenebbé válik az alvás.

2 Védi a bőrünket.

7a1fef5d658f1258016453d0f0

Egy felmérés kimutatta, hogy a férfiak átlagosan 13 éjszakát alszanak ugyanabban a pizsamában, mielőtt kimossák őket, a nők pedig 17-et. A higiéniai szakemberek szerint ez túl ritka ahhoz, hogy megvédjük a testünket a káros baktériumoktól, amik sokszor a pizsamánkban gyűlnek össze. Sőt, a textíliák akár olyan vegyszereket is tartalmazhatnak, amik a bőrünkbe hatolva bőrirritációt okoznak – szóval még egy pont a pucéron alvás mellett.

3 Javítja a párkapcsolatokat.

42fa4851fd885bc2e3642e9ff1

A bőr-bőrrel történő érintkezése bizonyítottan növeli az édesanyákban és a csecsemőkben az oxitocin, vagy másnéven “szerelmi hormon” felszabadulását, ezzel erős köteléket képezve kettőjük közt. A Close Encounters: Communication in Relationships című könyv azonban megjegyzi, hogy hasonló eredmény figyelhető meg a meztelenül alvó párok esetében, akik között a bőrük folyamatos érintkezésének hatására sokkal bensőségesebb kapcsolat alakul ki.

4 Csökkenti az elhízás kockázatát.

Pizsama es a testsuly

Ha a testünket hűvösen tartjuk éjszaka, azzal egyben hozzájárulunk ahhoz is, hogy karcsúbbak legyünk. Egy tanulmány kimutatta, hogy a hideg hőmérséklet növeli az emberi test kalóriaégető képességét, ebből kifolyólag pedig a hűvös helyen alvó emberek átlagosan 75 kalóriával többet égetnek el, mint azok, akik melegebb hőmérsékleten alszanak. A pizsama mindenképpen növeli a testhőmérsékletünket, szóval, ha szeretnénk megszabadulni néhány extra kalóriától, akkor szintén jó választás lehet megszabadulni tőle.

5 Fokozza az önbecsülésünket.

Onbecsules es a pizsama

Érdekes módon egy tanulmány kimutatta, hogy a meztelenül alvó emberek jobban érzik magukat a testükben, mivel ez a tény nagyban hozzájárul ahhoz, hogy elégedettek legyenek a testükkel. Ettől függetlenül persze még nem kell magunkat nézegetni az éjszaka közepén, elég, ha pizsama nélkül alszunk, ez már önmagában is javítja az önbecsülésünket és fokozza a magabiztosságunkat.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?