Belföld, Hírek

Kormányinfó – Gulyás Gergely elárulta, hány embernél mutatták ki a delta variánst, és a Pegasus-botrányról is beszélt

Gulyás Gergely az aktuális fejleményekről beszél és beszámol a kormány legfrissebb döntéseiről.

 

 

 




 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indította tájékoztatóját, hogy az uniós helyreállítási programról már gyakorlatilag megegyezett a kormány az Európai bizottsággal, de a brüsszeli testület a gyermekvédelmi törvény miatt újranyitotta a vitát.

– Az elmúlt hetek eseményeit nehéz másként értékelni, minthogy Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot, ennek egyedüli oka a gyermekvédelmi törvény – kezdte Gulyás Gergely.

A kormány folyamatosan tárgyal az Európai Bizottsággal a 2511 milliárd forintos magyar helyreállítási alappal kapcsolatban, de közben arról is döntés született, hogy az EU-s pályázatokat ezután is ki fogják írni, azokat elbírálják és kifizetik, a magyar állam ezt a költségvetésből előlegezi meg.

A tegnap Orbán Viktor által bejelentett ötkérdéses népszavazásra leghamarabb idén év végén, legkésőbb január-februárban kerülhet sor.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központban újabb 14 főnél igazolták a koronavírus delta variánsának jelenlétét, egy egy esetben a gamma-variánst (brazil) mutatták. Így eddig összesen 23 főnél mutatták ki a delta-, 2 főnél pedig a gamma-variánst. Minden külföldi kutatási eredmény, a magyar orvosok véleménye is egyértelműen azt mutatja, hogy a delta-variáns terjedése gyorsaságában sokszorosa a korábbi variánsoknak. Az oltások védelmet nyújtanak a delta ellen is, de már kevésbé hatékony módon, mint a korábbi variánsokkal szemben, és az esetleges járványügyi korlátozások elsősorban a beoltatlanok számára lehetnek.

Gulyás Gergely egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a heti kormányülésen nem esett szó a Pegasus-botrányról, mert nem tartották fontos témának. Szerinte ugyanis egy olyan hisztériáról és álbotrányról van szó, ami jól illeszkedik abba a nemzetközi környezetbe, amivel a kormány az elmúlt időszakban szembesült.

A miniszter a koronavírus lehetséges negyedik hullámáról is beszélt.

– Nincs okunk azt feltételezni, hogy másképp lesz nálunk, legalábbis a negyedik hullám megérkezését tekintve. Talán a magas átoltottság miatt jöhet később, lehet lassabb, és a csúcsa is lehet alacsonyabban, de nem fogjuk tudni elkerülni a delta variáns terjedése miatt – mondta.

Arra a kérdése, hogy a magyar állam vagy annak bármely szerve vásárolt-e a Pegasus-kémszoftverből, Gulyás ezt válaszolta:

Az, hogy milyen eszközöket használ a magyar állam, nem nyilvános adat, de nincs is jelentősége. Jelentős nemzetközi segédlettel egy hisztéria kialakítható.

Gulyás Gergely szerint Pintér Sándor belügyminiszter személyesen adott arról tájékoztatást, hogy csak és kizárólag jogszerű keretek között volt megfigyelés 2010 óta.

Kiderült az is, hogy a kormány nem hozott új szabályokat a titkos információgyűjtésről.

– Politikai állásfoglalása miatt senkit nem hallgatunk le, azért sem, ha valaki újságíró. Csak akkor, ha valaki okot ad a lehallgatásra – mondta a politikus, aki egyáltalán nem is lát botrányt a Pegasus-ügyben, legfeljebb abban, ahogy azt a nemzetközi sajtó tálalta.

A kormány szerint létező európai gyakorlattól kell megvédeni a gyerekeket, és ezért hozták a melegellenessé eltérített pedofiltörvényt, és ezért van szükség a népszavazásra is. Ugyanakkor „abszurdnak” tartják, hogy összekeverjük a pedofíliát a homoszexualitással.

A Pegasus-üggyel kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy lesz-e bármilyen nyomozás, illetve aggasztja-e kormányt, hogy Pintér Sándor szerint egy ismeretlen szervezet egy „ekkora összehangolt támadást” tud indítani. Gulyás erre azt felelte, ezt a feladatot a megfelelő szakszervek végzik el, akik majd tájékoztatják a kormányt.

Gulyás nem tartja valószínűnek, hogy kormánytag részt venne a szombati Pride felvonuláson, mert „az érintetti kör nem fedi egymást”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tud példákat arra, hogy a magyar iskolákban a nemváltoztatást népszerűsítették volna, de Európában több ilyen esetet is ismer.

Arra az újságírói kérdésre, mi alapján állítják, hogy jogszerű volt a Pegasus használata, Gulyás azt válaszolta, ők csak azt állítják, hogy minden információszerzés jogszerű keretekben zajlott, mert van egy törvény, ami szabályozza, ezt kell betartani. Jelenleg pedig a kormány álláspontja szerint jelenleg semmi nem indokolja a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli összehívását, mert ez az ügy nem arról szól, hogy az emberek attól tartanak, hogy lehallgatják őket, hanem arról, hogy a kormányt meg lehet vádolni azzal, hogy visszaélt a hatalmával. De ennek az állításnak Gulyás vélekedése szerint nincs alapja.

Gulyás Gergely szerint nincs köze a gyermekvédelmi népszavazás kezdeményezésének a lehallgatási botrányhoz, mert a referendum szándéka már két hete felmerült, és azután csak tovább erősödött, hogy a törvény miatt az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indít.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?