Belföld, Hírek

Akkor most tényleg nyert Toroczkai a Facebooktól 100 milliót, avagy sem? Az ügy bonyolódik, megszólalt a törvényszék is

Megnyerte a százmilliós pert Torockai a Facebook ellen, avagy sem? Megszólalt a törvényszék, szerintük nem volt ítélet. Akkor most mi van?

 

 

 

 


„A Szegedi Törvényszék a Toroczkai László felperes – Facebook Ireland Limited alperes ellen személyiségvédelmi igény érvényesítése iránt indított polgári peres eljárásban a tegnapi, illetőleg a mai napon a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem hozott ítéletet, az ügyben az elsőfokú bíróság bírósági meghagyást bocsátott ki” – ezt a közleményt adta ki a Szegedi Törvényszék.

Korábban Toroczkai László nyilatkozatára hivatkozva azt írtuk, Ásotthalom polgármestere, a Mi Hazánk párt elnöke első fokon megnyerte a pert a közösségi oldal ellen, amelyet azért indított, mert a Facebook letiltotta kétszázezeres követőtáborral rendelkező oldalát, őt pedig veszélyes személynek minősítette, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a lap Toroczkai nevére rákeresve bűnözőkhöz, terroristákhoz hasonlóan figyelmezteti a felhasználót. Mindezekért 100 milliós sérelemdíjat is követelt az amerikai óriáscégtől.

A bíróság tájékoztatása szerint azonban ítélet nem született, mindössze annyi történt, hogy bírósági meghagyást bocsátottak ki Mark Zuckerberg cége ellen. Hogy megérthessük, mindez mit jelent, először is a meghagyások menetével kell tisztában lennünk.

Meghagyást akkor bocsát ki a bíróság, ha a polgári per felperese keresetével kapcsolatban az alperes nem terjeszt elő érdemi védekezést. A testület ilyenkor nem mérlegelheti, jogos-e a felperes – ebben az esetben Toroczkai – követelése, hanem felszólítja az alperest – vagyis itt a Facebookot –, hogy fizesse meg az alperes követelését. Ez nagyjából azt jelentheti – noha az eljárás pontos részleteit nem ismerjük –, hogy a közösségi oldal mindeddig egyszerűen nem reagált a Szegeden folyó perre.

Fontos tudni, hogy a bírósági meghagyás esetében – a sok adós által ismert fizetési meghagyáshoz hasonlóan – a bíróság nem mérlegel, azaz nem vizsgálja, jogos-e a követelés vagy sem, egyszerűen megy a felszólítás. Erre már reagált az óriáscég, mint ahogyan írja a Szegedi Törvényszék: „Az alperes az ellenkérelem előterjesztésére nyitva álló határidő elmulasztása miatt igazolási kérelmet, a bírósági meghagyással szemben ellentmondást és az eljárás megszüntetése iránti kérelmet terjesztett elő, melynek elbírálása folyamatban van”.

Itt tart tehát most az ügy. Milyest a törvényszék a jogi vitában döntésre jut, beszámolunk a Toroczkai vs. Zuckerberg összecsapás fejleményeiről.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?