Érdekes

8 testbeszéd tipp, ami segít magabiztosabbá válni a hétköznapi helyzetekben

A testbeszéd ugyanolyan fontos és erőteljes, mint amiket a szavainkkal mondunk, néha talán még jobban is. A testtartásunkkal, mozdulatainkkal, gesztusainkkal magabiztosabbnak tűnhetünk és könnyebben meggyőzhetünk másokat, illetve szimpatikusabbnak tűnhetünk a szemükben, mint amikor fáradt, kissé ideges jeleket küldünk nekik a testünkkel. Kitudja, talán lehet, hogy a következő előléptetésünk múlik azon, hogy milyen a testtartásunk, miközben a főnökünkkel beszélgetünk.

 

 

 

1 Tartsd fenn a szemkontaktust.

Szemkontaktus

Michael Ellsberg testbeszéd-szakértő szerint a szemkontaktus az egyik legfontosabb és leghatékonyabb eszköz, amikor szemtől szemben kommunikálunk egy másik személlyel. A szemkontaktus fenntartása őszinteséget, megközelíthetőséget, figyelmet és a hallgatásra való hajlandóságot szimbolizálja a másik fél számára.

Aki a beszélgetés során ezt képes megfelelően alkalmazni, az sokkal nagyon biztonságot és önbizalmat tanúsít, míg az ellenkező viselkedést, vagyis az oldalra nézést, a bizonytalanság, a lenézés és esetleg a hazugság jeleként értelmezheti a másik fél.

2 Hajolj kicsit előre.

Kozelebb hajolva

Tanácsos kissé közelebb hajolni a másik félhez, miközben beszélgetést folytatsz valakivel. Különösen igaz ez az ülőhelyzetben történő beszélgetésekre. Az előrehajolás a figyelmet és az érdeklődést szimbolizálja, miközben magabiztosságot és barátságos közeledést is mutat azáltal, hogy csökkenti vagy megszünteti a közted és a beszélgetőtársad közötti akadályokat.

A hátradőlés épp ellenkező hatást vált ki, növeli a távolságot és a figyelem hiányának jeleként értelmezhető.

3 Emeld fel a fejed.

Felemelt fej

Azok az emberek, akik lehajtott fejjel járnak, vagy lehajtják a fejüket, miközben egy másik emberrel beszélgetnek, általában befelé forduló személyiséggel rendelkeznek, hiányzik az önértékelésük vagy az önbizalmuk. Az emelt fővel sétáló vagy beszélgető emberek ennek épp az ellenkezőjét mutatják, vagyis magabiztosnak és büszkének tűnnek más emberek szemében.

4 Egyenes, nyitott testtartás.

Egyenes testtartas

A testtartásunkra mindig figyelnünk kell. Ha magabiztosságot akarunk sugallni, akkor az egyenes testtartás elengedhetetlen. Kihúzott hát, felemelt fej és egyenes vállak. Ez mindennél fontosabb. A görnyedt, feszült testtartás az előrenyúló, lekonyult vállakkal a bizonytalanság, a félénkség és az idegesség jele.

A nyitott testtartás bár nem ennyire, de szintén fontos. Gondolunk itt arra, hogy a kezeinket és lábainkat sose kulcsoljuk össze, miközben másokkal beszélgetünk, hanem lehetőség szerin épp ellenkezőleg, hogy látszódjon, mennyire nyitottak vagyunk rájuk és a velük történő kommunikációra.

5 Figyelj oda a kezeidre.

Kezek helyzete

Ha azt akarjuk, hogy a másik személy a bizalmába fogadjon, akkor nem tehetjük zsebre a kezünket, miközben vele beszélgetünk. Ez idegességet, bizonytalanságot és valaminek a rejtegetését sugallja, ami miatt nagyobb távolságot próbálunk tartani. A legjobb tehát, ha odafigyelünk a kezeinkre és mindig nyugodt helyzetben tartjuk őket.

Fontos, hogy a kezünk és az ujjaink mindig látszódjanak beszélgetés közben, a tudatosan vagy öntudatlanul eldugott kézfej ugyanis a rejtegetés egyik jele, ami aligha szimpatikus a beszélgetőpartnerünk szemében.

6 Irányítsd a lábaid a beszélgetőpartnered felé.

Labak helyzete

Bár banálisnak és jelentéktelennek tűnhet, a lábunk tájolása mégis rendkívül fontos, amikor más emberekkel beszélünk.

Az ember lábai ugyanis általában arrafelé néz, aki a leginkább érdekli őt, vagyis a beszélgetőpartnerünktől eltérő szögben álló láb annak a jele, hogy nem érdekel, amit mond, esetleg szorongunk és kellemetlenül érezzük magunkat.

 

 

 

 

7 Mosolyogj!

Apro mosoly

Egy tanulmány szerint azok, akik beszélgetés közben enyhe mosolyt mutatnak és kissé megemelik a szemöldöküket, általában nagyobb szimpátiát és bizalmat váltanak ki az emberekből. Teljesen egyértelmű, hogy egy apró mosollyal az arcunkon sokkal barátságosabbnak tűnünk, már persze, ha a beszélgetés témája megengedi a mosolygást.

8 Használd ki az intimszférád.

Intimszfera

Amikor bizonytalanok, nyugtalanok, idegesek vagy megbízhatatlanok vagyunk, hajlamosak vagyunk szó szerint “összezsugorodni”, hogy minél kisebbnek látszunk. Ha a bizalom jelét akarjuk sugallni a partnerünk felé, akkor elengedhetetlen, hogy elfoglaljuk az intimszféránk által nyújtott területet, hogy minél nagyobbnak, megbízhatóbbnak és barátságosabbnak tűnjünk a partnerünk szemében.

Bónusz: miért olyan fontos a testbeszéd, és hogyan segíthet ez nekünk.

Néha anélkül is kommunikálunk, hogy ez szándékunkban állna, vagy hogy kinyitnánk a szánkat. Amikor a testbeszédről vagy a nonverbális kommunikációról beszélünk, akkor azokra az apró gesztusokra gondolunk, amiket a testünk különböző részeivel, különösen az arcunkkal végzünk. Ezek egytől-egyig üzenetet közvetítenek a partnerünk felé.

A bizalom nagyon fontos, amely képes barátságokat létrehozni vagy javítani a már meglévő kapcsolatunkat. Épp ezért olyan fontos, hogy a testtartással mindig maximális bizalmat sugalljunk az arra érdemes személyek felé, hiszen ezáltal meg sem kell szólalnunk ahhoz, hogy a partnerünk biztonságban és barátok között érezze magát a társaságunkat. Ennek tükrében a másik ember is sokkal pozitívabban fog hozzánk állni.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?