Életmód, Érdekes

Miért válnak mérgessé egyes emberek, ha éhesek?

Történt már veled olyan, hogy mérges lettél csak azért, mert éhes vagy? Észrevetted már, hogy ilyenkor könnyebben felkapod a vizet és jobban keresed a konfliktusokat? Ha igen, akkor te is megtapasztaltad már az egyik legősibb állati jellemzőt, az éhség és a harag keverékét.

 

 

 

A haragos éhség filozófiája

Az egész a testben zajló folyamatokról szól. A fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok különféle aminosavakra, zsírsavakra bomlanak, melyek bejutnak a véráramba, eljutnak a különféle szervekhez és szövetekhez, ezáltal energiával táplálva azokat.

Minél több idő telt el az utolsó étkezés óta, annál kevesebb ilyen tápanyag kering a vérben. Ha az ember vércukorszintje kellően lecsökken, az agy életveszélyes jelként érzékeli. Az emberi agy kritikusan függ a glükózszinttől, ez nélkülözhetetlen számára ahhoz, hogy egészséges maradjon.

Valószínűleg te is észrevetted már, hogy amikor éhes vagy, még az egészen egyszerű dolgok is nehézzé válnak, nehezen tudsz koncentrálni vagy épp ügyetlen hibákat vétesz. Ilyenkor könnyebben veszekszünk és kötekedünk másokkal, rendszerint valamelyik közeli hozzátartozónknak kell hallgatnia a kiborulásunkat. Ismerősen hangzik, igaz? De vajon miért van ez?

A válasz egyszerű.

Amikor a vércukorszint csökken, az agy jeleket küld bizonyos szerveknek a szabályozó hormonok felszabadítására. Ezen hormonok közé tartozik például az adrenalin is, mely egy jól ismert stresszhormon. Általában akkor termelődik, amikor félünk vagy úgy érezzük, hogy valami veszélyezteti a biztonságunkat, de éhes állapotban ez az adrenalin-bomba felelős a hirtelen dührohamért és agresszióért is.

A jelenség természete

Az éhséget és a haragot közös gének vezérlik. Az egyik ilyen gén eredménye a túlzott falánkság és mivel befolyásolja az agy receptorait, impulzívabbá, hirtelen cselekvővé tehet bennünket.

A jelenséget nagyban befolyásolja továbbá a nevelés és az ember kulturális szintje. Mindannyian mások vagyunk, ezért nem meglepő, hogy egyesek nem képesek féken tartani az érzelmeiket. (főleg, ha éhesek)

Hogyan lehet legyőzni a haragos éhességet?

Az éhes harag legyőzésének legegyszerűbb módja, ha egyszerűen odafigyelünk az étkezésünkre, mielőtt túl éhesek (és mérgesek) leszünk. Ne feledjük azonban, hogy a csokoládék és chipsek után a vércukorszint hamar lecsökken, amitől csak még éhesebbek leszünk. A nasik helyett próbáljunk inkább valami természetesebbet és táplálóbbat enni, ami nemcsak kielégíti az éhségünket, de az egészségünket is javítja.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?