Kvíz

4 trükkös rejtvény azoknak, akik mindig jó tanulók voltak az iskolában

Amit mi emberek hozzáértésnek és rátermettségnek hívunk, az legtöbbször nem más, mint a logikánk és a tapasztalatunk keveréke. A problémamegoldó képességünk nagyban függ attól, hogy mennyi tapasztalat áll mögöttünk és milyen észjárással vagyunk képesek megoldani az előttünk álló problémákat. Néha meg kell mozgatnunk az agytekervényeinket, hogy naprakész maradjon az agyunk!

 

 

 

1. Kezdjük a legegyszerűbbel. Ha 5 varrógép 5 perc alatt 5 pólót készít, akkor 100 varrógép 100 pólót hány perc alatt készít el?
Varrógép kvíz
2. Bonyolítsunk kicsit. Mondd meg, hogy milyen szám van a kérdőjel helyén úgy, hogy kiszámolod a macskák, az egerek és a sajtok értékét.
Macska kvíz
3. És most pontosan ugyanez a feladat, de egy kicsit nehezítve.
Fejtörő
4. Végezetül egy jó öreg “szakállas” találós kérdés, levezetésként. Mi hiányzik ebből a táblázatból, ha figyelembe vesszük, hogy a kérdőjel helyén nem lehet 6-os szám?

Számtáblázat kvíz

Helyes válaszok

1. Egy gép egy pólót 5 perc alatt készít el, vagyis száz gép száz pólót ugyanúgy 5 perc alatt fog elkészíteni.

2. A macska 6-ot, az egér 5-öt, a sajt pedig 1,5-öt ér.  Az utolsó sor tehát így néz ki: (6*2) – (5*3) = -3. A helyes válasz tehát -3.

3. Egy pár cipő 10-et ér (egy fél cipő csak 5-öt!), a férfi 5-öt, a dupla kötés pedig 4-et (míg a szimpla csak 2-t!). A csavar itt abban van, hogy az utolsó sorban nemcsak egy kötés van, mivel a férfi mindkét kezében is van egy-egy kötés. Ezért utolsó sor így néz ki: 5 (10 2 2) * 2 = 33. A helyes válasz tehát 33.

4. Ennél a feladatnál el kellett felejteni a matematikát, és felidézni a manuális sebességváltókat az autókon. Ha ez sikerült, máris rájöhettünk, hogy a kérdőjel helyén az R-betű áll, vagyis a hátramenet szimbóluma.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?