Hírek, Külföld

Óriási botrány a Vatikánban: sikkasztás, pénzmosás, zsarolás és hivatali visszaélés – Egy exbíboros is érintett az ügyben

Vádat emeltek a Vatikánban egy olasz érsek és kilenc másik személy ellen többek között sikkasztás, csalás, pénzmosás, zsarolás és hivatali visszaélés miatt – közölte a Szentszék szombaton. A vatikáni büntető törvényszék elnöke, Giuseppe Pignatone bíró döntése értelmében a 73 éves Angelo Becciu volt bíborosnak és társainak július 27-én kell megjelennie a bíróság előtt.

 

 

 




 

Az érseket Ferenc pápa tavaly szeptemberben egy másik kétes ügylet miatt felmentette a tisztségéből. Akkor Becciu 100 ezer eurót adományozott a Szentszéktől egy olyan alapítványnak, amelynek Becciu fivére volt a vezetője.

Az érintettek – köztük az érseken kívül a Vatikán négy másik volt tisztségviselője – a Vatikán egy 350 millió eurós londoni ingatlanbefektetését intézték, ekkor követték el a bűncselekményeket.

Az első számú gyanúsított Gianluigi Torzi, aki 15 millió eurót csalt ki a Vatikántól a londoni ingatlan tulajdonjogának az átengedéséért. A közvetítő Londonban várja az olasz kiadatási eljárás végét.

Az ügyben, amelyben a gyanú szerint felelősség terhel két, Svájcban bejegyzett, továbbá egy amerikai és egy szlovéniai illetőségű gazdasági társaságot is, két éve indítottak nyomozást az olasz és a vatikáni hatóságok.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?