Belföld, Hírek

Orbán Viktor: nincs halálos áldozata a koronavírusnak, ma elérjük az 5,5 millió beoltottat, hamarosan jönnek az enyhítések

Egy emberként várja az egész ország, hogy szinte teljesen visszakaphassuk a régi életünket: a kormány az 5,5 millió beoltott elérését tűzte ki következő célul.

 

 

 

 




 

Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, amint elérjük a következő, 5,5 milliós lélekhatárt, újabb enyhítések lépnek életbe: többek között az, hogy búcsút inthetünk a kötelező maszkviselésnek. A korlátozások feloldásával kapcsolatban itt írtunk bővebben.

Az eddigi tapasztalatok ismeretében a csütörtöki Kormányinfóra lehetett várni, hogy Gulyás Gergely bejelentést tesz az enyhítésekről, ám a sajtótájékoztató váratlanul elmaradt. Orbán Viktor a péntek reggelt szokásosan a Kossuth rádióban kezdte, ahol a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban adott interjút; lehet, hogy az 5,5 millió beoltottról és a korlátozások feloldásáról maga a miniszterelnök szeretne ma bejelentést tenni. Azt, hogy miről beszélt Orbán Viktor az interjú során, folyamatosan frissülő cikkünkben követhette.

Az interjú során elhangzott:

Járványhelyzet, harmadik oltás:

A miniszterelnök elmondta hogy az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírusnak. Jelenleg 76-an vannak kórházban, ebből 22 vannak lélegeztetőgépen. Orbán elmondta: ma elérjük az 5,5 millió beoltottat, ma várhatóak bejelentések az újabb enyhítésekről. Emellett a következő napokban a második oltások elérik az 5 milliót.

Orbán elmondta, egyelőre nincs harmadik oltás, óvatosnak kell lenni, mert nem tudjuk, milyen következményei lennének. A gyógyszergyártó cégeken múlik, vállalják-e a felelősséget ezen következményekkel kapcsolatban. Lehet, eljön majd a pillanat, amikor a szakemberek kijelentik, hogy kell harmadik oltás, egyelőre ez nem lezárt vita. Most mindenkinek egyéni döntése, hogy egyáltalán felveszi-e az oltást, ebben az állam többet nem tud segíteni. A delta variáns azokra veszélyes inkább, aki nem oltatta be magát.

Enyhítések:

Ha elérjük az 5,5 millió beoltottat (talán ma délután, este), újabb enyhítéseket lépnek életbe: a kórházakon és a szociális intézményeken kívül sehol sem lesz kötelező a maszk, de természetesen akinek úgy jobb, hordhatja továbbra is. Szállodákban, színházakban, kulturális rendezvényeken, éttermekben nem kell védettségi igazolvány, nem lesz vevőkorlátozás az üzletekben, a lakodalmakon résztvevők száma is több lehet (200 helyett 400). Sport- és zenés-táncos rendezvényeken, valamint zárt térben tartott, vagy 500 főnél több résztvevős, szabadtéren tartott rendezvényeken maradnak a korábbi szabályok: létszámkorlátozás, illetve az, hogy csak védettségi kártyával lehet részt venni. Ezeken a rendezvényeken a 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt. Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

Gazdaság:

Nem olyan gyorsan indul újra az élet, mint gondoltuk, lassan forog a fogaskerék. Megfontoltabbnak kell lenni, ezért van szükség arra, hogy váratlan kormányzati döntéseket hozni, ugyanis magától a gazdaság csak lassan tudna újraindulni. Határozott, aktív, a gazdaságba beavatkozó döntésekére van szükség. Az építőiparban változások lesznek, októbertől bevezetik a kiviteli korlátozást, ugyanis ez az utóbbi időben nagyon megszaladt, ezért nőnek sokat az árak. A kivitel esetén kötelező lesz a bejelentés, állami elővásárlási jog kerül bevezetésre. Orbán rátért a bértámogatás kérdésére: elmondta, hogy hároméves támogatásról döntöttek a MÁV, a posta és a Volán esetében. 17 városban döntöttek munkahelyteremtő beruházásokról.

LMBTQ:

A pedofiltörvénnyel kapcsolatban a miniszterelnök ezután rátért arra, hogy – mint fogalmazott – az államnak joga van korlátozni azt, hogy miről esik szó az iskolákban, ugyanis a gyermekek kérdése sosem magánügy. Nyugat-Európában NGO és civil szervezetek érzékenyítő kampányokat visznek az iskolákba. Hazánkban a szülők nevelik a gyerekeket, nem civil szervezetek, Orbán szerint senkinek sem szabadna beleszólnia a gyermekek szexuális nevelésébe.

Migráció:

A magyar határokon többszörös a nyomás, tavaly 10 ezer illegális migráns akart bejutni az országba, ez a szám idén 38 ezer. Fel kell készülni egy nagyobb migrációs hullámra Afganisztánból, de hazánk szerepet vállal ennek visszaszorításában. A nemzeti konzulrációban a migrációra vonatkozó kérdés is lesz.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?