Belföld, Hírek

Ősztől csak oltási igazolvánnyal lehet egyetemen tanulni? Mert csak oltatlanság miatt nem lesz online tanrend

Ősztől a legtöbb egyetem jelenléti oktatásban kívánja elkezdeni a félévet.

 

 

 

 


Mint ismeretes, a legtöbb egyetem online munkarendben fejezte be az idei tanévet, azonban sokakban felmerülhetett a kérdés, hogy szeptembertől milyen formában folytatódik majd az oktatás.

Az Index információi szerint az ELTE Társadalomtudományi Kar mindenképp szeretne visszatérni a jelenléti oktatáshoz, azonban ehhez szükséges, hogy Covid–19 elleni védettséggel rendelkezzenek a hallgatók.

„Kedves Hallgatóink! Az ELTE Társadalomtudományi Kara a 2021/2022-es tanév őszi félévében a lehető legteljesebb mértékben igyekszik visszatérni a jelenléti oktatáshoz. Ehhez szükséges, hogy hallgatóink rendelkezzenek a Covid–19 elleni védettséggel. Kérem ezért, hogy amennyiben még nem tették meg, mielőbb vegyék fel a Covid–19 elleni védőoltást” – állt a hallgatóknak kiküldött levélben.

A levél arra enged következtetni, hogy az oltatlan tanulók otthonról tanulhatnak, azonban az ELTE cáfolta a feltételezést. A lap megkeresésére ugyanis úgy nyilatkoztak: „A 2021/22-es tanév első félévétől az oltási védettség hiánya önmagában nem fogja feljogosítani a hallgatókat a távolléti oktatás lehetőségét biztosító kivételes tanulmányi rendre, az egyetemi munkavállalókat pedig az otthoni munkavégzésre”.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szintén jelenléti oktatást tervez szeptembertől, ám a nagy létszámú előadásokat továbbra is online formában fogják megtartani.

A gyakorlati képzéseiknél azonban elengedhetetlennek tartják a fizikai jelenlétet, ezt pedig a külföldi, érvényes vízummal rendelkező külföldiek számára is biztosítják. Hozzátették, hogy amennyiben a kormány nem írja elő, nem fogják kérni a védettségi oltást az egyetemre való belépéshez.

„A protokoll az, hogy a kint rekedt külföldi hallgatók egyrészt kérhetik maguk számára a kedvezményes tanulmányi rendet, másrészt számos online tananyagot kapnak, ami segíti őket abban, hogy ne maradjanak le, amíg nincs lehetőségük jelen lenni az órákon” – adta tájékoztatásul a METU.

A Debreceni Egyetem szintén a normál, jelenléti oktatásra készül ősztől, ám az akkor hatályos vészhelyzeti intézkedésekhez igazodva indítja el a félévet.

Idén azonban a napközis és az ott alvós táborokat is meg lehet tartani, ennek értelmében pedig a legtöbb egyetem megszervezi saját gólyatáborát. Az ELTE programjain csak védettségi igazolással lehet részt venni, a METU-n tanuló diákok közül pedig sokaknak ez lesz az első offline élményük.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?