Belföld, Hírek

Friss járványügyi adatok szerdán: 13 ezer oltás kell még az 5,5 millióhoz

A beoltottak száma 5 486 514 fő, közülük 4 916 927 fő már a második oltását is megkapta. Mint ismert, 5,5 millió beoltott elérését követően megszűnik a kötelező maszkhasználat.

 

 

 

 


52 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 128 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 992 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 738 782 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 39 354 főre csökkent. 126 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 5 millió 449 ezren regisztráltak oltásra és 93%-uk már fel is vette azt – írja a koronavirus.gov.hu.

Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az újraindítás következő fokozata 5,5 millió beoltottnál lép életbe.

A 12-15 éves korosztályban eddig 60 ezer gyermeket regisztráltak és 49%-uk már fel is vette az oltást.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető.

Magyarország felajánlja a szomszédos országoknak, hogy júliustól a hazánkkal közös határok mentén élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon. Ezzel hazánk tovább növeli a járvány elleni védettségét, és a magyar lakosság, valamint a külhoni magyarok védelme érdekében kiterjeszti a védettek körét közvetlenül a magyar határok mentén élőkre is.

5,5 millió beoltott elérését követően megszűnik a kötelező maszkhasználat és védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe, strandokra menni. A védettségi igazolvány használata ugyanakkor fennmarad a tömegrendezvények esetén, mint a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek, hiszen a vírus még itt van. Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra is letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására.

Magyarország miután elsőként vezette be a védettségi igazolványt és oltást igazoló applikációt, július elsejétől bevezeti az uniós védettségi igazolás bemutatásához szükséges fejlesztéseket is. Az angol-magyar kétnyelvű EU COVID igazolás papíralapon és elektronikusan elérhető lesz és az EU-n belüli utazásokat könnyíti meg az oltottak számára. Az igazolás egész EU-ra kiterjedő, teljes körű alkalmazása 2021. július 1-jén lép életbe. Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki. A részletekről hamarosan tájékoztatást adunk.

A kormány nemzeti konzultációt indít, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?