Belföld, Hírek

Mindenki készüljön, mert ez nem vicc! 169 km/órás orkánt jelez az OMSZ egyik modellje – Mutatjuk, hol lehet ilyen pokoli vihar

Akár 169 kilométeres orkán söpörhet végig az ország közepén – ezt mutatja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egyik modellje. Akár így lesz, akár nem, az biztos: a hétvége időjárása durva viharokkal indul!

 

 

 


„A legfrissebb AROME előrejelzés igencsak viharos, néhol orkán erejű kifutószelet termel ki a zivatarokhoz” – írja legújabb posztjában a meteorológiai szolgálat. Az OMSZ közösségi oldalára egy videót töltöttek fel, mely az AROME modellen alapuló rövidtávú előrejelzést mutat be. Az OMSZ hangsúlyozza: ez csak egy lehetséges forgatókönyv – tehát korántsem biztos, hogy pontosan így is lesz ma este -, de a videón az látszik, hogy a számítógépes előrejelzés szerint a vihar a Balaton térségében orkán erejűvé erősödhet, végigsöpörhet az ország közepén, és a Dél-Alföldön is kegyetlenül erős szélre kell számítani.

Íme a poszt és a videó:

A videóból kiderül, a legkegyetlenebb vihar ma este hét után, nyolc-kilenc óra környékén csap le – már amennyiben pontos az OMSZ szerint is „nyers modell kimenetel”-nek és lehetséges forgatókönyvnek nevezett modellszámítás. Az alábbi térképen azt mutatták be, az ország melyik területein várható ma este erősebb és mely területein gyengébb front és vihar:

 

Az előrejelzésekről és a Magyarországon várható időjárási eseményekről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

A meteorológiai szolgálat posztjában nevezett AROME egy számítógépes időjárás előrejelző modell, melyet naponta négyszer futtatnak le az OMSZ szuperszámítógépén, eredményét pedig rövid távú előrejelzésekhez használják fel.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?