Belföld, Hírek

Kovács László a vendéglátás helyzetéről: „Elszálltak a bérigények”

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a vendéglátásban dolgozók bére 20-30 százalékkal is magasabb lehet a tavalyinál.

 

 

 

 


Mekkora munkaerőhiánnyal küzdenek a Balatonnál?

– Nagy a munkaerőhiány, nem csak a Balatonnál, az egész országban. Több ezer ember hiányzik a vendéglátói szakmából. Sokan külföldre mentek vagy teljesen más területen, például az építőiparban kezdtek el dolgozni. Félnek, hogy ismét lezárások lesznek, így inkább nem kockáztatnak azzal, hogy visszajönnek.

Általánosságban mekkora béremelést kaptak a vendéglátósok?

– Bizonyos területeken 20-30 százalékkal emelkedett a bérük, de erre számítottunk. Aki talpon akar maradni, annak be kell vállalni, hogy emeli a munkabéreket. Kérdés, hogy mennyivel, hiszen van az az összeg, amit egyszerűen már nem tud kitermelni az adott vendéglátóegység.

Sajtóhírek szerint a Balatonon akár egymillió forintot is elkérhet egy szakács.

– Igen, ez az eset is azt jelzi, hogy nagyon elszálltak a bérigények. Vannak kirívó helyzetek, de azért általánosságban ez nem jellemző. A tulajdonosok a piac sajátos adottságai miatt azonban sokszor kénytelenek megadni a jóval magasabb fizetést, hiszen ki szeretnének nyitni egy böjtöléssel teli év után. A szeptembert viszont már nem biztos, hogy megélik. Folyamatosan monitorozni kell a költségeket, mikor, hol van a legnagyobb szükség egy adott szolgáltatásra, különben a szezon végén kiderülhet, hogy rengeteget dolgoztunk, csak nem érte meg.

Az étlapról is drágábban választhatunk?

– Senkinek sem az volt a célja, hogy sokkolja a vendégkörét azzal, hogy emelt árakon nyit ki. Meggyőződésem azonban, hogy a munkabérigények és a megemelkedett nyersanyagárak miatt sok üzletnek árat kellett emelni.

Mikor normalizálódhat a helyzet?

– A keresletnek és kínálatnak most újra egymásra kell találnia, ami úgy vélem körülbelül 1-1,5 év.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?