Életmód, Érdekes

Mi történt a felnőtt csodagyerekekkel, és némelyik miért nem lett sikeres

Mikortól nevezhető egy gyerek zseninek? A kifejezést azokra a magas intellektusú gyermekre használják, aki hamarabb vagy jobb színvonalon teljesít gyakorlatilag minden téren a kortársaihoz képest. (Például, ha egy 4 éves a 6-7 évesek szintjén teljesít, akkor őt nevezhetjük magas intellektusúnak.) David Feldman, a csodagyerekek első kutatója szerint ők a tehetség igen speciális esetei, akik bámulatos dolgokra lehetnek képesek, ám nincs arra garancia, hogy a kiemelkedő gyerekből kiemelkedően sikeres felnőtt lesz. Kulcsmondat pedig valószínűleg ez, egy gyermek esetében ugyanis, legyen akármilyen lángész a szülők és a környezet szerepe óriási, ha ott valami nem stimmel, egy óriási tehetség jövője úgy hullhat szerteszét, akár egy hullócsillag az égbolton. Íme, 8 zseni gyerek története!

 

 

 

1. Nadya Rusheva

Nadya hihetetlenül tehetséges művész volt. A lány azóta rajzolt, hogy ceruzát tudott fogni a kezébe. Különösen szeretett illusztrációkat készíteni a görög mitológia történeteinek. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy állítólag sosem használt radírt. Sajnos Nadya élete tragikus fordulatot vett, mikor 17 éves korában agyvérzést kapott az agyi artériák egy veleszületett rendellenessége miatt és meghalt. Nadya több mint 12 ezer alkotást hagyott hátra.

2. William Sidis

William Sidis még nem volt 2 éves, mikor meg tanult olvasni. 8 éves korára már több nyelven beszélt, mire elérte a felnőttkort, pedig már egész pontosan 25 különböző nyelvet ismert és beszélt. 11 évesen felvételt nyert a patinás Harvard egyetemre, 17 éves korától pedig már a tanári kart erősítette. Hihetetlen karrierre lett predesztinálva, de ő ott hagyta a tudományt, mert könyvelő szeretett volna lenni. Utolsó éveit igazi remeteként élte le.

3. Akrit Jaswal

Akrit Jaswal mindössze 7 éves volt, mikor lebonyolította első műtétjét. Egy barátja nagyon súlyosan megégette a kezét, s mivel szülei nem tudták állni a gyermek műtéti költségeit, Akrit operálta meg, méghozzá sikeresen. A 146-os IQ-jú Akrit 12 éves korában beiratkozott az orvosira, ma a rákellenszerét keresi.

4. Nika Turbina

Nika kicsi korától fogva asztmás volt. A rohamok gyakran éjjel is rátörtek, ilyenkor pedig még aludni sem tudott. Egyszer, 4 éves korában az édesanyját kérte meg, hogy írjon le egy verset, amit ő írt (Nika ekkor még nem tudott írni). Ettől fogva ontotta magából a költeményeket, első verses kötete 9 éves korában jelent meg. Ám, a lány életét mentális problémák árnyékolták be. 16 évesen idegösszeomlása volt. Svájcba költözött és férjhez ment pszichiáteréhez, aki nála 60 évvel idősebb volt. A költő zsenit felnőtt korára hatalmukba kerítettek a drogok és az alkohol. 27 évesen halt meg, mikor kizuhant egy ötödik emeleti lakás ablakán.

5. Jacob Barnett

Jacob-ot 2 éves korában autizmussal, egész pontosan Asperger-szindrómával diagnosztizálták. Ezért speciális iskolába kezdett járni, de édesanyjának feltűnt, hogy Jacob-nak túl könnyű az ottani tananyag. Így a fiú otthon kezdett tanulni. Jacob 2 hét alatt leérettségizett és 10 évesen kezdett el egyetemre járni. 13 évesen saját relativitás elméletét publikálta, 14 évesen pedig ledoktorált. Jacob azóta is elismert asztrofizikus.

6. Polina Osetinskaya

Polina napjaink egyik legtehetségesebb zongoraművésze. Édesapja a híres orosz író, Oleg Osetinskiy, aki saját módszereit alkalmazva nevelte és tanította Polina-t, aki már 8 éves korában képes volt 30 órán keresztül fejből zongoradarabokat játszani. Polina nem sokáig bírta apja szigorú nevelési elveit és 13 évesen elszökött otthonról. Ma a világ legnagyobb koncerttermeiben lép fel.

7. Michael Kearney

Michael Kearney igazi csodagyerek volt. Michael mindössze 4 hónapos volt, mikor kimondta első szavait, 10 hónapos korától pedig már folyékonyan olvasott, 6 évesen pedig leérettségizett. Következhetett az egyetem, ahol 10 évesen szerzett diplomát, amivel Guiness rekorder lett, ugyanis ő a valaha volt legfiatalabb diplomás. 14 évesen kémiából, 18 évesen informatikából szerzett mesterdiplomát. Michael képességeinek köszönhetően igazi sztár lett Amerikában. Szüleivel együtt több tv-műsorban is vendégeskedett már, emellett a fiú többször is részt vett vetélkedőkben, ahol több százezer dollárt nyert.

8. Cleopatra Stratan

Cleopatra a világ egyik legfiatalabb énekese. 2006-ban készült La vârsta de trei ani (Háromévesen) című lemeze tripla platina album lett. Emellett ő a legfiatalabb művész, aki kétórás élő koncertet adott nagy közönség előtt; akit a legjobban fizetnek; aki MTV-díjat kapott; aki a román toplista első helyére került, Ghita című sikerszámával.

Manapság ő énekes, és már 4 albuma van.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?