Belföld, Hírek

Végleg eltűnnek Müller Cecíliáék: nem tájékoztat tovább az operatív törzs, változik a járványadatok közlése is

Mint ahogyan azt a Blikk is megírta, június 11-én, pénteken közölt járványügyi adatok szerint 199-cel nőtt az új koronavírus fertőzöttek száma, továbbá elhunyt 8, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 904-re emelkedett.

 

 

 


A járvány harmadik hulláma a számok alapján egyértelműen elmenőben van, ráadásul a beoltottak száma is dinamikusan növekszik, jelenleg 5 324 996 fő kapta meg az oltását, ebből pedig 4 157 681 személy már a második oltását is felvette.

Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 54,5%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós, 42%-os átlaggal – derül a koronavirus.gov.hu tájékoztatásából.

Az aktuális itthoni járványhelyzet kapcsán Orbán Viktor is beszélt a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol elmondta: úgy tűnik, nem mindenkiben van meg ugyanaz a felelősségérzet – utalt ezzel arra, hogy vannak olyanok, akik a második oltást nem vették fel. Hangsúlyozta: a 137 ezer ilyen ember között természetesen vannak olyanok, akik egészségügyi okokból nem tették meg ezt. De mindenkit arra kérnek, hogy akinek nincs ilyen problémája, vegye fel a második oltást, különben törülniük kell a védettségi listáról.

A járvány elleni védekezés következő szakaszának fontos állomása pedig, hogy mostantól a 12-15 éves gyermekeket is lehet regisztrálni védőoltásra. Az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Fontos, hogy mindezt csak szülői beleegyező nyilatkozattal lehet megtenni, ennek részleteiről itt írtunk.

Mindezen adatok ismeretében tartotta ma meg sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol elhangzott, hogy újabb könnyítő védelmi intézkedések bevezetésére tett javaslatot az operatív törzs.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója itt nézhető vissza:

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, ennek értelmében lehetnek újra falunapok, ezeken a rendezvényeken védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, de maximum 1500 fős létszámban.

Ezzel szemben a zenés-táncos rendezvényeken szükséges a védettség igazolása. Kiss Róbert továbbá bejelentette, hogy egyre több országgal van kölcsönös beutazási megállapodás. Ezek az új országok: Albánia, Marokkó és Ukrajna. Utóbbi állam azt is jelenti, hogy hazánknak már hat szomszédos országgal van megállapodása, Ausztriával még nincs.

Ezt követően Galgóczi Ágnes, az NNK-főosztályvezetője ismertette a napi adatokat, majd közölte: bár sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, ami véget ért, a vírus még mindig köztünk van. Jelezte, ősszel lehet rá számítani, hogy jön egy újabb járványhullám.

Galgóczi Ágnes a háziorvosokat arra kérte, keressék fel azokat, akik regisztráltak már az oltásra, de még nem vették fel azt, illetve azokat, akik még csak az első oltásukat adatták be, a másodikat nem.

Ezenkívül közölte, hogy elindul a 12-15 évesek oltása is. Ennek részleteiről itt írtunk.

Mint mondta, a regisztráltak 93%-a már megkapta az oltást.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója ezúttal alig tartott néhány percig, a közvetítés végén Kiss Róbert elmondta, nem lesz többet sajtótájékoztató, a fertőzési adatközlés pedig csak hétköznapokon lesz, hétvégén nem. Az ügyeleti központ vezetőhelyettese azonban hangsúlyozta: a koronavirus.gov.hu oldalon ezentúl is minden fontos és releváns információ elérhető lesz majd.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?