Belföld, Hírek

Mészáros Lőrincnek bejött, hogy megszólalt, kilőttek cége papírjai: ennyit keresett reggel óta, kiszámoltuk!

Nem kellett sok hozzá, hogy a tőzsde is reagáljon a leggazdagabb magyar mai kitárulkozására! Mészáros Lőrinc Várkonyi Andreával tervezett házassága mellett tőzsdei cégéről is beszélt – meg is lett az eredménye!

 

 

 


A Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó többségi érdekeltségében álló Opus Global Nyrt. részvények kilőttek azt követően a budapesti értéktőzsdén, hogy a leggazdagabb magyar üzletember interjút adott az Indexnek. Mint megírtuk, Mészáros Lőrinc üzletről, válásrólVárkonyi Andreával való kapcsolatáról és a közelgő esküvőről egyaránt beszámolt.

Az Opus részvénye a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a kereskedés reggeli kezdetén még alig 233 forintot értek darabonként, most, cikkünk készültének időpontjában 247,5 forintért jegyzik a papírt (a részvény egyébként ma már járt a 255 forintos magasságban is).

Az Opus tőzsdei árfolyamának mai alakulását mutató grafikon /Forrás: Budapesti Értéktőzsde

Mészáros Lőrinc az interjúban pontosan beszélt arról, hogy milyen árfolyamot tartana ideálisnak a 25 forintos névértékű papír kereskedésében. Ezt mondta:

…az Opus egy tőzsdei cég, én pedig egy vagyok csak a részvényesek között. Jóllehet a részvények többségével én rendelkezem, befolyásom a napi ügymenetre nincs. Az az igazgatóság dolga. Engem ugyanolyan jogok illetnek meg, mint a többi részvényest. Ami a jelenlegi részvényárfolyamot illeti, a 2017-es, 760 forintos rekordszinthez képest valóban alacsony, a tavaly márciusi, a világjárvány okozta tőzsdei zuhanáskor prognosztizált 129 forintos mélyponthoz képest viszont magas, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a visszapattanás mértéke a többi részvényhez képest az Opus-papírok esetén magasabb volt. Most azt gondolom, a piacnak 350 forintra kellene áraznia a papírunkat.

De mit is jelent az, hogy a papír értéke reggel óta 14,5 forinttal emelkedett darabonként? Noha nyilvánvalóan elméleti vagyongyarapodásról beszélünk, hiszen a Mészáros-érdekeltségek nem váltak meg papírjaikról, és a szó szoros értelmében a növekmény nem Mészárosék keresménye, érdemes gyorsan számolni egyet!

Az üzletember részben saját nevében, részben érdekeltségébe – illetve családi érdekeltségébe – tartozó cégein keresztül a pakett 62,51 százalékát birtokolja, a BÉT közlése szerint összesen 438 630 595 darab részvényt. Ha azt vesszük, hogy az árfolyam alig fél nap alatt részvényenként 14,5 forintot emelkedett, az azt jelenti, hogy a Mészáros-féle részvénycsomag péntek kora délután összesen

6 360 143 627 forinttal,

vagyis az aprót nem számolva

6,3 milliárddal

ér többet, mint ugyanaznap reggel.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?