Belföld, Hírek

Béremelést ígér a tanároknak az MSZP és az LMP is

Béremelést, a tanári fizetések vetítési alapjának minimálbérhez kötését ígéri a pedagógusoknak kormányváltás esetén az MSZP és az LMP is pedagógusnap alkalmából – írja az MTI.

Az MSZP vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint mindenki hálás lehet a tanároknak, tanítóknak, iskolai és óvodai dolgozóknak, akik a nehéz és méltatlan körülmények ellenére sem szűnő lelkesedéssel tanítják, nevelik és szeretik a gyermekeket. A pedagógusok formálják Magyarország közös jövőjét, megérdemlik az őszinte köszönetet és tiszteletet – tették hozzá.

A felnövekvő nemzedékek esélyeit, felemelkedését, önmegvalósítását és biztos megélhetését szolgáló oktatást korszerű, sokszínű, értékteremtő oktatási rendszer biztosíthatja, amely nem létezhet megbecsült és jól megfizetett pedagógusok nélkül. A tanárok számára a garanciát ebben az ügyben is a 2022-es kormányváltás jelenti az MSZP szerint, amely előválasztási programjában azt ígéri, hogy 2022 után a pedagógusbérek vetítési alapját hozzárendelik a mindenkori minimálbérhez.

A pedagógushiány mérséklésére pedig az alapképzésben és az osztatlan pedagógusképzésben is bevezetik a tandíjmentességet, a teljes körű állami finanszírozást – olvasható az MSZP Kunhalmi Ágnes társelnök által jegyzett közleményében.

Az LMP azt írta az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy nagyon nehéz a pedagógusoknak ma Magyarországon, nemcsak az alacsony bérek, hanem az eszközök és módszertani mozgástér hiánya miatt is. Hozzátették: “a hiányok elfedésére szakosodott oktatásirányítás már csak rövid ideig tudja hazudni, hogy működik a rendszer”. A rengeteg pályaelhagyó és nyugdíjba vonuló miatt egy iskola év végén általában 7-8 álláshirdetést ad fel, de az óvodákban sem jobb a helyzet.

Azonnali béremelés kell a pedagógusoknak és a pedagógiai munkát közvetlenül segítő munkatársaknak a bérek minimálbérhez kötésével. Az LMP küldetésének érzi, hogy kormányváltás esetén visszapótolja az oktatásból kiesett költségeket – tudatta az ellenzéki párt közleményében, melyet Kanász-Nagy Máté társelnök és Hohn Krisztina, a párt frakciójának tagja jegyzett.

 

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?