Érdekes, Igaz történetek

25 évig dolgozott a tökéletes hangélményen egy férfi

Még dokumentumfilmet is forgattak a rengeteg munkát és pénzt felemésztő projektről.

 

 

 


Ken Fritz nem egy hétköznapi audiofil: tinédzserkora óta szenvedélye a zene és a hangok világa, és már akkor elkezdett különféle hangrendszereket eszkábálni otthon. A szenvedélyből később megélhetés lett, minőségi termékeinek köszönhetően sikeres lett.

Legnagyobb projektjét azonban saját maga számára készítette. Valódi élethosszig tartó munka volt ez, ugyanis nem kevesebb mint 25 évet töltött azzal, hogy megalkossa a világ legjobb hangrendszerét. A feladat azonban nemcsak annyi volt, hogy összedugott néhány hangfalat, majd bedugta a konnektorba az egészet: egy komplett szobát is fel kellett húzni, hogy az akusztika se rontson az élményen.

Virginiai házának egyik szobáját elképesztő módon átalakította: a plafon egy oszakai koncertterem mennyezetének mintájával megegyező. A falakat és a padlót is megdöntötték, hogy csökkentsék a visszhangokat, míg a szoba elején és hátulján lévő falak ívesek lettek, hogy a hangok még jobban szétszóródjanak a helyiség minden részébe. Mindezeket megépíteni nem volt egyszerű, speciális betonozási eljárások és rengeteg különféle anyag kellett ahhoz, hogy elnyerje jelenlegi formáját a szoba.

25 évig dolgozott a tökéletes hangélményen egy férfi 2

Csak ezután következett a hangrendszer, mely önmagában egy kisebb vagyon lehetett: három darab 35 ezer W-os, 274 cm magas hangfaltorony kapcsolódik egy 680 kilós lemezjátszóhoz, melyet a ma 79 éves szakember egyedül épített. Ezek áráról nemigen beszélt Fritz, de azt elismerte, hogy nem volt olcsó mulatság. “Láttam lemezjátszókat 100 ezer, 120 ezer dollárért, de közel sincsenek olyanok, mint ez” – mondta.

Mindennek eredménye egy, a szakértők és a lelkes amatőrök által is ismert és elismert hangélmény lett. “Azt hiszem, megépítettem a legjobb sztereo rendszert a világon” – mondta a projektről szóló dokumentumfilmben, mely itt megtekinthető:

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?