Belföld, Hírek

Újra jelentkezett az operatív törzs: két betegnél azonosították az indiai variáns, ilyen állapotban vannak

A pünkösd utáni első munkanapon Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy mivel a járvány visszahúzódóban van, az operatív törzs már csak készültségi üzemmódban működik a továbbiakban.

 

 

 

 


Azóta egyszer, május 28-án tartottak sajtótájékoztatót, akkor bejelentették, hogy az indiai mutáns már Magyarországon is jelen van . Eközben láthatóan lecsengőben van hazánkban a járvány, a friss járványügyi adatok napról napra egyre biztatóbbak: mint megírtuk, az elmúlt 24 órában 174-el nőtt az új fertőzöttek száma és elhunyt 28, többségében idős, krónikus beteg. Folyamatosan zajlik a tömeges oltás is, a beoltottak száma jelenleg 5 176 630, közülük 3 655 647 fő már a második oltását is megkapta.

Mindezek ismeretében a mai napon újra esedékes az operatív törzs megszólalása. Az online közvetített sajtótájékoztatón elhangzott bejelentésekről a percről percre frissülő cikkünkben tájékozódhat, vagy követheti videón is:

A sajtótájékoztatón elhangzott:

Müller Cecília elmondta, hogy a járványügyi adatok továbbra is kedvezőek. Egyre csökken az új fertőzöttek száma. A kórházakban 947 beteget ápolnak még, és 100-an vannak lélegeztetőgépen. Fontos az oltási tendecnia, ami Magyarországon van. Már az utóbbi napokban kevesebb lett az első oltást felvevők száma, az 5 milliós beoltottság után kevésbé nő az első oltást felvevők száma.

Jelenleg a Magyarország által használt védőoltások a koronavírus-mutánsok ellen is hatékonyak, védelmet nyújtanak. Előfordul, hogy kicsit csökkent mértékben, de a súlyos megbetegedéstől megmentenek. A magyar lakosság 53%-a már megkapta a vakcinát, az uniós átlag 37%. Magyarországon a teljes paletta (mind a hat vakcina rendelkezésre áll), az oltakozás folyamatosan zajlik. Aki regisztrál, az szinte már másnap beoltathatja magát.

A járvány harmadik hulláma már lezajlott, de a járvány még itt van, továbbra is fontos az egyéni védelem – tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Folyamatosan érkeznek továbbra is a vakcinaszállítmányok. 439 920 adag Pfizer érkezik ma, valamint 60 ezer Janssen vakcina. Péntekre 64 800 adag Moderna vakcinát várnak. Jelenleg zajlik a külhoni, illetve a Magyarországon élő külföldiek regisztrációja is. Valószínűleg június második felében oltakozhatnak, arról, hogy mikor lesz lehetséges az időpontfoglalás, időben kapnak tájékoztatást.

Hazánkban továbbra is jellemzően a brit variáns fertőz. Összesen két indiai mutáns fedeztek fel: az egyik beteg meggyógyult, a másik rehabilitáción van.

A környezetegészségügyi adatok azt mutatják, hogy egy határozott csökkenés van a vírus örökítőanyagában a szennyvizekben. Békéscsabán, Budapesten, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szekszárdon, Szombathelyen folyamatosan csökken a vírus örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben.

Az előző heti adatokat összevetve további 42%-os csökkenés tapasztalható az országos fertőzöttségben. A fertőzöttek átlagos életkora 42 év. Az új fertőzöttek korcsoportos megoszlása közel 22%-ban a 40-49 évesek, 17%-ban a 30-39 évesek, 14%-ban 50-59 évesek, és 13%-ban a 20-29 évesek korosztályába tartozik. Továbbra is az aktív, munkaképes korú állampolgárok körében a legtöbb a fertőzött, bár a korábbiakhoz képest ez alacsonyabb számú.

A területi adatok változtak az előző héthez: a 21. héten Pest megyében azonosították a legtöbb fertőzöttet, a fővárosban 12%-ban. A legkevesebb új esetet Nógrád és Somogy megyében regisztráltak, ez 2-2 százaléknyi. Az egyes megyéken belül saját magukhoz képest a vírus dinamikája különböző mértékű, az országos 42%-os csökkenéshez képest erőteljes, 60%-os csökkenést mértek Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Vas megyében 52%-al csökkent az esetszám, 50%-as csökkent a fertőzöttek száma Heves, Bács-Kiskun és Nógrád megyében, valamint a fővárosban.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?