Belföld, Hírek

Döntött a ballagásról és a pótérettségiről Orbán Viktor

A kormány döntése értelmében azok az érettségizők, akik önhibájukon kívül – például koronavírus-fertőzés miatt – nem tudtak megjelenni az írásbeli vizsgákon, szóbeli vizsgát tehetnek még a jelenleg folyó vizsgaidőszakban. Emellett május 25. után lehetőség nyílik az iskolai ballagások szabadtéren történő megszervezésére az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt, keddtől hatályos rendelet szerint.

 

 

 




 

Felmentette a kormány a rendezvényszervezés tilalma alól az iskolákat, ezért május 25. után az épületükön kívüli területeken megszervezhetik a ballagásokat. A Magyar Közlönyben megjelent, keddtől hatályos rendelet szerint a ballagáson életkortól és a koronavírus elleni védettségtől függetlenül részt vehetnek a meghívottak, de az oktatási intézmény zárt részeiben nem tartózkodhatnak.

Arról, hogy a szabadtéri ünnepségre egy ballagó hány embert hívhat meg, az adott iskola igazgatója dönt, ahogy a ballagáson érvényes magatartási szabályokról és a belépés rendjéről is. Az orrot és szájat teljesen eltakaró maszk viselése minden résztvevő számára kötelező, kivétel a hatodik életévét be nem töltött kiskorúak, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élők, a ballagók és a ballagáson fellépők számára.

Jó hírt kaptak az érettségizők is: szóbeli vizsgát tehet, aki önhibáján kívül nem tudott részt venni az írásbelin. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendeletben azt írják, aki az önhibán kívüli okot igazolni tudja, még a mostani vizsgaidőszakban szóbeli vizsgával pótolhatja az elmaradt írásbeli vizsgát, így a felsőoktatási felvételi szempontjából érvényes vizsgaeredménnyel rendelkezik majd. A vizsga pótlásáról a vizsgaszervező intézménynek kell gondoskodnia. A végzős diáknak az iskola igazgatójánál kell kérelmeznie, hogy engedélyezze számára a szóbeli pótlóvizsgát. Ehhez legkésőbb május 28-án 16 óráig elektronikus úton el kell küldeni a dokumentumokat.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?