Egyéb

Medián: egyre népszerűbb a Fidesz, megelőzte az ellenzéket támogatottságban

A közvéleménykutató szerint ehhez hozzájárulhatott a kormányzati járványkezelés pozitívan alakuló megítélése is.

 

 

 

 


Kormánypárti előnyt mutatnak a Medián februári és áprilisi közvélemény-kutatási eredményei, amik a hvg360-on jelentek meg.

A februári eredményt eddig azért nem közölték, mert „okkal lehetett attól tartani, hogy bekövetkezett az a kis valószínűségű esemény, amely elvileg száz esetből ötször fordulhat elő: a kutatás eredménye, statisztikai értelemben „véletlenül”, nagyon mellélő” – írja a cikkben Hann Endre, a cég ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: az áprilisi kutatás megerősítette a februárban megfigyelteket, ezért Hahn szerint „nem nagyon van ok kételkedni a mérési eredmény valódiságában”.

A felmérés szerint

  • a Fidesz 39 (február), illetve 40 (április) százalékon áll,
  • míg az ellenzék 30, valamint 36 százalékot kapna.
  • A Kétfarkú Kutyapárt 7, illetve 4 százalékra számíthat,
  • a Mi Hazánk 3, majd 2 százalékon állt,
  • 21, illetve 18 százalék pedig nem szavazva, vagy nem tudja, kire.

Ha nem lenne közös ellenzéki lista, az áprilisi felmérés szerint a Fideszt 35 százalék választaná a teljes népességben, míg a Jobbik 11, a Momentum 8, a DK 7, a Kétfarkú Kutya Párt 4, az LMP és az MSZP 2-2, a Párbeszéd és a Mi Hazánk 1-1 százalékot kapna, a válaszadók 28%-a pedig bizonytalan.

A kormánypárt esélyeinek javulásához a Medián szerint hozzájárulhatott a kormányzati járványkezelés pozitívan alakuló megítélése és a lakosság mérsékelt tájékozottsága.

A felmérés megerősítette azt is: 30 alatt az ellenzéki szavazók vannak többségben, míg a 40 felettiek körében a kormánypártiak vannak többen. A falvakban kormánypárti többség van, míg az ellenzék a megyeszékhelyeken és a fővárosban erősebb. Az iskolai végzettséget tekintve pedig az jött ki, hogy minél iskolázottabb valaki, annál valószínűbb, hogy az ellenzéki összefogást támogatja.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?