Belföld, Étel/Recept

Először Magyarországon: ehető aranyba csomagolt palacsinta

A nemesfémfogyasztás kezd egyre inkább elterjedni a konyhaművészetben, de még mindig lehet újat mutatni. Az újdonság ezúttal Szolnokról érkezik.

 

 

 

 


Palacsintát, illetve ahhoz hasonló ételeket már a római kor óta készít az emberiség. Míg az angolszász országokban a vastagabb tésztájú változat az elterjedtebb, addig nálunk inkább a vékony számít közkedveltnek, melyet szinte bármivel meg lehet kenni, majd fel lehet tekerni.

A töltelékeknél ugyan már egyre-másra ütik fel fejüket a sós variációk, a legnépszerűbbek még mindig az édes palacsinták. Egy szolnoki vendéglátóegység azonban úgy gondolta, hogy ideje a laktató desszert külsejével is foglalkozni: így született meg az első magyar palacsinta, mely ehető aranyat is tartalmaz.

A pisztáciakrémmel töltött, fehércsokis krokant pralinével és pisztáciadarabokkal ízesített finomságot aranylapok borítják. Az ételért 12 990 forintot kérnek – ezzel az árral vélhetően ez a palacsinta a legdrágább Magyarországon. Magna Gergő az Endorfin Óriáspalacsintázótól elárulta, milyen tényezők indokolják az öt számjegyű összeget.

Az étel legdrágább összetevői az aranylapok, melyek 24 karátos nemesfémből vannak. Egyetlen feltekert óriáspalacsinta beborításához 3-4, egyenként 8 centis aranylapra is szükség lehet. Maga a desszert egyébként egy laktató darab: feltekerés előtt a tészta átmérője 38-40 cm, a töltelékekkel együtt pedig negyed kilót is nyomhat a fogás.

Az arany palacsintát a napokban lehet először kérni Szolnokon. Egyelőre csak a tesztidőszak zajlik majd, melynek során felmérik, mekkora igény lesz a különlegességre. Magna abban bízik, hogy az igényfelmérést követően heti 2-3 darab aranyozott palacsintát rendelnek majd a vásárlók.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?