Belföld, Hírek

Megkezdődött az étteremrasszizmus: a tálcák színe miatt estek neki egy veszprémi étteremnek, ez már a vég – Vélemény

Több kommentelőnél is kiverte a biztosítékot egy veszprémi étterem intézkedése, amit az újranyitást követően vezettek be. Ősi megkülönböztetést alkalmaznak: vannak a barnák meg a fehérek.

 

 

 

 


Az étterem Facebook-oldalán – a nevüket direkt nem írjuk le, mert nem akarunk még jobban kitolni szegényekkel, mint ahogyan ezt saját magukkal tették – a kormányzati hirdetések mintájára megalkotott fotón magyarázzák el, hogyan lehet használni az éttermet náluk:

A lényeg, ami a kiakadást okozta: akinek védettségi igazolványa van, az ehet bent. Erről egyébként kormányrendelet szól, tehát ezzel nincs gond elvileg. Viszont az étterem azt kéri látogatóitól, hogy akinek van védettségije és bent eszik, használjon barna tálcát. Akinek nincs védettségi igazolványa, az használjon fehér tálcát, illetve – ahogy máshol is – csak a teraszon fogyaszthat.

Persze, rögtön kitört a lázadás a kommentfelületen, gyakorlatilag tálcarasszizmussal vádolják az éttermet, meg azzal, hogy részt vesznek a „magyarok” megosztásában, ezért a kommentelők majd máshol költik el a pénzüket.

Nekiestek az étteremnek, amiért különböző színű tálcákat adnak az oltott és oltatlan embereknek / Fotó: Facebook
Nekiestek az étteremnek, amiért különböző színű tálcákat adnak az oltott és oltatlan embereknek / Fotó: Facebook

Eddig voltak a tények, innentől a vélemény:

Nem tisztünk megvédeni az éttermet, de azért, ami itt folyik, hogy emberek egy tálca miatt virtuálisan meglincselik egymást, halálát kívánják annak, akikért egy hete még kiálltak – tudniillik a vendéglátósokért –, azért kicsit túlzásnak tűnik. Mi lett volna, ha a barna tálcások nem mehetnének be, csak a fehértálcások? Odamennek rasszizmus ellen tüntetni? Tényleg abból kell lázadást csinálni, hogy egy étterem – ami ugye, olyan hely, ahol állandó a pörgés, az emberek leülnek, felállnak, elmennek a mellékhelyiségbe, ki-be járkálnak – megpróbálja valahogyan betartani és betartatni a kormány által előírt járványügyi szabályokat, hogy most, hogy végre kinyitottak, ne zárják be őket újra? Aki volt már étteremben, netán dolgozott a vendéglátóiparban, az tudja, hogy minden pisilésnél elkérni valami igazolványt, számontartani és számolgatni a ki-bejárkáló embereket, azért nem egy egyszerű feladat. Ha sokan vannak. Nyilván három vendégnél más a helyzet. Tényleg a tálca színe lenne a legnagyobb gondunk a mostani helyzetben ebben az országban, amiért ilyeneket kell kiírni egy megoldást kereső étterem posztja alá, hogy azt mondja:

 

 

  • „Majd máshol költjük el a pénzünket…. Szégyen, hogy ilyet kimernek írni, lehetne tanulni a többi vendéglátó egységtől ahol elutasítják a megkülönböztetést!”
  • „Barna tálca, fehér tálca ? Ja! Remélem csődbe mentek, ilyen diszkriminatív intézkedéssel! Bólogassatok, osszátok meg a magyart, ez az!”
  • „A számolás joga című film megvan mindenkinek, remélem…. Na, nekem erről ez jutott eszembe… értem én meg minden, de nem vagyunk leprásak, mi ‘oltatlanok’”.
  • „Remélem, éhen haltok…. szemét diszkriminatív emberek vagytok, ezt ki se mertem volna tenni….”

Nos, a tény, hogy a rendelkezések szerint éttermek belső részében csak védettségi igazolvánnyal lehet fogyasztani. Ezt nem egy étterem találta ki, az éttermek örülnek, hogy végre kinyithattak és sokuknak kínszenvedés betartani és betartatni a járványügyi szabályokat. Mert a vendégek egy része fegyelmezetlen és egyetlen nap alatt elfelejtik, hogy nemrég még ugyanilyen hangvételű kommentekben a kormányt, a járványt, meg a „Billgéccet” szidták, amiért „csődbe viszik” a szegény vendéglátósokat, akiknek családjuk van és „meg kell élniük valamiből”. Most, hogy a vendéglátósok kinyithattak bizonyos szabályok betartása mellett, e pillanattól ők lettek a gazemberek, ha ezeket a szabályokat valamilyen módon be akarják tartani. Barna tálca, fehér tálca… tálcarasszizmus?

A megkülönböztetés minden formája elítélendő természetesen, és talán érthetőek a be nem oltottak érvei is, hisz ki akarná tudatni a világgal, hogy nem oltották be, egy világjárvány idején. Ráadásul frusztráló a helyzet, egy frusztráló év után. Még abszurdabb helyzeteket szül, hogy sokan vannak, akik már be vannak oltva, de a védettségi igazolványuk valahol az éterben elkallódott. E sorok írója is ilyen egyébként: hetekkel ezelőtt beoltottak, de védettségi kártyám nincs. A velem egy időben és egy helyen beoltott hozzátartozómnak meg már két hete megvan. Ettől még nem jut eszembe szidni a vendéglátósokat, csak, mert nem mehetek be egy étterembe.

Viszont most az a szabály, hogy ha valaki be akar ülni egy étterem belső részébe, azt csak oltottként, védettségi igazolvánnyal teheti meg. (Lehet keresni az ellentmondásokat a szabályozásokban, és lehet is találni, ez most e témától független.) Tehát teljesen mindegy a tálca színe, amely legfeljebb a személyzet dolgát könnyítené meg. De persze, annyira szolidárisak már nem vagyunk velük, hogy ezt megértsük. Vajon miért? Érdekes világot élünk…

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?