Belföld, Hírek

A magyarok 15 százaléka még mindig oltásellenes

Az oltásra hajlandó magyarok több mint fele elutasítja a kínai vakcinát.

 

 

 

A kormány tömeges oltási kampányt kezdett a Sinopharm-vakcinával, de annak elég nagy a társadalmi elutasítottsága – derül ki a Napi.hu és a Pulzus Kutató közös reprezentatív kutatásából. A megkérdezettek 12 százaléka már beoltatta magát kínai vakcinával, 37 százaléka pedig más készítménnyel.

15 százalék, nagyjából 1 millió 210 ezer ember, azt állítja, semmilyen oltást nem fogadna el.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által is felvett kínai vakcinát (a képen) hiába népszerűsítette intenzíven a kormány, azt a 18 évesnél idősebb, még oltatlan magyarok (a felnőttek 46 százaléka) kevesebb mint fele (17%) fogadná csak el, 19 százalék elutasítaná. A Sinopharm-vakcinát a férfiak 15, a nők 18 százaléka fogadná el.

Korcsoportok szerint a kínai oltóanyagot legkevésbé és leginkább is a fiatalok utasítják el. 19 százalékuk elfogadná, 29 százalékuk nem. A 40-59 éveseknél ez az arány 17, illetve 19, a nyugdíjas korúaknál 13, illetve 7 százalékos.

A fiatalok vannak többségben az oltáselleneseknél is, 22 százalékuk nem venne fel semmilyen készítményt, a középkorúaknál már csak 16, a nyugdíjasoknál csak 6 százalék van ezzel így. Iskolai végzettség szerint leginkább az alap- és középfokú végzettségűek az elutasítóak (16-16 százalék) bármilyen vakvinával szemben. A szkeptikusak 18 százaléka él falun, 15-15 százalék vidéki városban, megyeszékhelyen, 12 százalékuk pedig fővárosi.

Kedden a Globsec alapján azt írtuk, hogy Magyarországon 55 százalék inkább elfogadná az oltást, míg 23 százalék válaszolta azt, hogy inkább nem. A magyarok 17 százaléka volt már beoltva az adatfelvétel időpontjában.

Módszertan 

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét. A felmérés lekérdezése április 27-én történt.

 

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?