Belföld, Hírek

Magyarország példakép lett – Csaknem másfél millió vakcina érkezik 10 nap alatt, Szijjártó bejelentette az ütemezést: a WHO európai vezetője dicsérte a magyar teljesítményt

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán dr. Hans Klugével, a WHO Európai regionális igazgatójával tartott közös sajtótájékoztatót.

 

 

 


Szijjártó Péter elmondta, hogy a pandémia során számos egyeztetést folytattak az Egészségügyi Világszervezettel, a hazai védekezési intézkedések meghozatalakor a WHO standardjei szerint jártak el. Magyarország az európai ranglista élén áll az átoltottság tekintetében. A sikeres és gyors oltási folyamathoz továbbra is biztosított a megfelelő mennyiségű oltóanyag.

A következő 10 napban 1.480.000 adag oltóanyag érkezik Oroszországból és Kínából.

Ennek a menetrendje:

  1. Szombaton 600 ezer kínai vakcina jön, a járvány kezdete óta érkezett szállítmányok közül a legnagyobb.
  2. A jövő hét elején 280 ezer orosz második komponens jön, tehát, akik túl vannak az első Szputnyikon, megkaphatják a második adagot is.
  3. 400.000 Sinopharm-oltóanyag jön Kínából a jövő hét második felében, ezzel elhoznak 100.000 adagot Grúzia számára is.
  4. 200.000 Szputnyik első komponens is érkezik Oroszországból a jövő hét második felében.

Az oroszok tartották a szállítási menetrendet, a kínaiak még 600 ezerrel meg is fejelték, hogy tudjuk tartani a menetrendet, amely azért akadt volna meg, mert 500.000 vakcina kiesett egy nyugati szállító miatt.

A WHO európai regionális vezetője azt mondta a tájékoztatón, elismerése a frontvonalban dolgozóknak, Magyarország senkit nem hagyott egyedül. A magyar kormányzati megközelítést dicsérte, majd elmondta, mennyire érdekli a példa nélküli, magyar vakcinálási kampányt. Magyarország az életmentés területén túllépett a geopolitikán, ezzel a legmegfelelőbb eszközt alkalmazta a veszély elhárítására. Az oltottak száma jóval felette van az európai átlagnak, Magyarország nagyon határozott lépéseinek köszönhetően. Senki sem lehet biztonságban, amíg nincs mindenki biztonságban, ez a megfelelő hozzáállás a pandémiában. Látjuk, hogy vírusvariánsok terjednek, új energiákra van szükség a közegészségügyben, de kezdődik közben a nyitás is, a döntéseknek ennek megfelelőnek kel lenniük.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?