Belföld, Hírek

Müller Cecília: Magyarország élen jár a védőoltás terén

A tegnapi nap folyamán visszatérhettek az általános iskolákba az alsó tagozatos tanulók, valamint az óvodák is újra kinyitottak. Mint arról a Blikk is beszámolt, ennek ellenére volt, ahol egy-egy teljes osztály, sok helyen a diákok fele-negyede inkább otthon maradt a vírushelyzet miatt. Orbán Viktor már korábban kijelentette, hogy a fokozatos újranyitás nem áll le, amint elérjük a 3,5 millió beoltottat, nyithatnak az éttermek teraszai is.

 

 

 



 

A keddi hivatalos járványügyi adatok alapján az elmúlt 24 órában 1645 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 199, többségében idős, krónikus beteg. Hazánkban jelenleg a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma összesen 754 833-ra, a halálos áldozatok száma 25 580-ra emelkedett. Mindeközben folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 317 052 fő, közülük 1 400 703 fő már a második oltását is megkapta.

Az operatív törzs kedden is megtartotta szokásos online sajtótájékoztatóját, melyet percről percre frissülő cikkünkben követhet.

Videón is követheti a bejelentéseket:

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzott:

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a 3,5 millió beoltott főnél megkezdődhet a lépcsőzetes nyitás második fokozata. A jogszabály értelmében a belügyminiszter rendelkezik arról, hogy a teraszokon és a kerthelyiségekben tartózkodóknak nem kell viselni a maszkot, a benti helységekben azonban igen. A vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei megnyithatnak minden nap este fél tízig. Kihangsúlyozta, hogy minden egyéb más védelmi intézkedés érvényben marad.

Müller Cecília elmondta, hogy már 4 millió 326 ezren regisztráltak a védőoltásra. Közölük már 69%-ot beoltottak legalább egy alkalommal. Magyarország élen jár a védőoltás terén, a lakosság 33,4%-a megkapta már a vakcinát, míg az uniós átlag 18,5%. Hozzátette: a 65 év felettiek 90 %-a be van már oltva, míg a fiatalabb polgárok közül a regisztráltak több mint fele be megkapta a vakcinát. Hétfőn érkezett a 68 400 Moderna-vakcina, ezek közül egy rész második oltás lesz. Kapnak a háziorvosok is, hogy jusson a rászorulóknak is. A mai napon 72 ezer adag jön az AstraZeneca-ból, ezeket első körben második vakcinára használják fel. 248 040 adag Pfizer-vakcina érkezik még, ezeket majd az oltópontokon használják fel. Az éjjel várható második körös Szputnyik-oltóanyag. A héten várható még kínai vakcina. Mint mondta, rövid időn belül elérhetjük, hogy minden regisztrált be legyen oltva.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?