Belföld, Hírek

EMMI: hazudik, aki azt állítja, hogy akár egy rákos vagy arra gyanús beteg vizsgálata is elmaradna

Kásler Miklós egy hete jelentette be az onkológiai szűrővizsgálatok felfüggesztését, ám ezzel a döntéssel rákellenes civilszervezetek egyáltalán nem értenek egyet.

 

 

 


A rákellenes civilszervezetek szerint: „Súlyos kockázatokkal jár az onkológiai szűrővizsgálatok leállítása”. Az NNK tegnap kiadott közleménye hangsúlyozta, hogy a szűrővizsgálatok április 9-től pár hétre szóló, átmeneti és rövid ideig tartó halasztása pótolható, a lakosság szűrése nem marad el

A tiltakozó rákellenes szervezetek hangsúlyozzák: ismerik a járvány okozta egészségügyi nehézségeket, de Magyarország a világ élvonalába tartozik a daganatos megbetegedések okozta elhalálozások rangsorában, emiatt a korai felismerés és terápia is nagyon fontos.

A Mályvavirág Alapítvány elnöke és a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke is egyetért azzal, hogy a daganatos betegek félnek a vírustól, valamint tisztában vannak az egészségügyi rendszer és a dolgozók leterheltségével, ám a rákos betegek kezelését és a betegség időbeni felismerését is nagyon fontosnak tartják. A Mellrákinfó Egyesület alapítója is megérti a döntést, de szerinte ennek hosszabb távon lehetnek következményei.

Kásler Milós, az emberi erőforrások minisztere a kórházi adatokra hivatkozott, mikor felfüggesztette az onkológiai vizsgálatokat. Miszerint egyre nő azoknak a koronavírusos betegeknek a száma, akik kórházi ellátást igényelnek.

Az ATV híradójának nyilatkozó Rékassy Balázs, szakértő ugyanakkor bízik abban, hogy Kásler Miklós hamar meggondolja a döntést. Szerint ugyanis Magyarország világelső a daganatok miatti halálozásban.

Arra a kérdésre, hogy a betegellátás mennyire sínylette meg a járványt, Rékassy Balázs azt mondta: arra lehet számítani, hogy feltorlódik a betegforgalom, ami majd 2-3 hónapig érezhető lesz, ha a helyzet normalizálódik.

Az EMMI az ATV Híradó kérdésére azt írta: „Hazudik, aki azt állítja, hogy akár egy rákos vagy arra gyanús beteg vizsgálata is elmaradna, sőt ezek kötelezően elvégzendőek továbbra is. Csak az egészségesnek vélt emberek körében végzett, megelőzést szolgáló szűrővizsgálatokat függesztették fel átmenetileg, ami nem veszélyezteti az emberek életét, egészségét.”

„Az intézkedés nem érinti a sürgősségi ellátást igénylő eseteket! Sőt! Bármilyen szokatlan panasz, tünet esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, és minden ilyen esetekben a szűrés továbbra is biztosított. Az onkológiai ellátás továbbra is kötelezően elvégzendő beavatkozásnak minősül!” – tette hozzá az EMMI.

Járványügyi szempontból indokolt, hogy az egészséges emberek most ne menjenek olyan közegbe, ahol megfertőződhetnek. A koronavírus járvány korábbi szakaszában (2020. március 15 – május 31. között) is megtörtént a népegészségügyi célú szervezett szűrővizsgálatok átmeneti felfüggesztése. Vizsgáltuk ennek az átmeneti leállásnak a hatásmechanizmusát, amiből megállapítható, hogy a 2020. évi átszűrtségi/átvizsgáltsági adatok nem csökkentek érdemben a 2019. évi adatokhoz viszonyítva, sőt az újraindítást követő hónapok adatai meghaladják azt” – zárul az EMMI közleménye.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?