Belföld, Hírek

„Akit vasárnap beoltanak, hogy lesz hétfőre védett?” – Keményen nekiment a kormánynak az ellenzék a parlamentben

A járványkezelésről, az iskolai nyitásról, a kínai Fudan Egyetem tervezett budapesti campusáról esett a legtöbb szó a parlament aktuális ülésének negyedik, befejező napján.

 

 

 

 


Az alaphangot Csányi Tamás (Jobbik) adta meg az általános iskolák április 19-re tervezett nyitásával kapcsolatos felszólalásában. Mondani sem kell, az ellenzéki képviselő korainak tartja a kormány döntését.

– Én nem vagyok virológus, de Gulyás Gergely sem az, ezért lássuk, mit mondanak maguk az érintette: a Magyar Orvosi Kamara, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az ADOM diákmozgalom sem tartja az iskolanyitást jó ötletnek – sorolta Csányi.

Csányi Tamás, a Jobbik képviselője az iskolanyitásról tett fel kérdéseket / MTI/Szigetváry Zsolt
Csányi Tamás, a Jobbik képviselője az iskolanyitásról tett fel kérdéseket / MTI/Szigetváry Zsolt

A jobbikos politikus amiatt is értetlenkedett, hogy Orbán Viktor 2,5 milliós beoltottsági számhoz ragaszkodott a nyitást illetően, noha Kásler Miklós azt nyilatkozta korábban, hogy 4 millió oltás után lehet csak majd enyhíteni a korlátozásokon.

– Nem tartják elhamarkodottnak az április 19-i iskolai nyitást? Vállalják-e majd a felelősséget az esetleges megbetegedésekért? – szegezte a kormánynak a kérdéseket Csányi Tamás.

A képviselőnek Rétvári Bence (KDNP), az EMMI államtitkára válaszolt.

– Azért a 2,5 milliós számot határoztunk meg, mert a legfontosabb számunkra az volt, hogy a legnagyobb kockázatnak kitett idős állampolgárok be legyenek oltva. A pedagógus szakszervezetek kérték az oktatásban részt vevők soron kívüli beoltását, ezt lehetővé is tettük – mondta válasza érdemi részében az államtitkár.

Tordai Bence (Párbeszéd) is az iskolanyitás kapcsán fogalmazott meg kérdéseket annak tükrében, hogy a halálozási adatok a legrosszabbak közé tartoznak az egész világon.

– Lazításba kezdenek, miközben az egy főre jutó halálozások számában világelsők vagyunk. Hiába oltottak be tanárokat, ők még nem szereztek védettséget. Egy mai hír szerint egészen vasárnapig oltani fogják a pedagógusokat. Kérdezem én, akit vasárnap beoltanak, hogyan lesz hétfőre védett? Nem védettek a tanárok, nem védettek a diákok, nem védettek a szüleik sem – mondta.

Rétvári Bence államtitkár válaszában egyáltalán nem tért ki a halálozási adatokra, hanem az oltásról kezdett beszélni, majd Tordai Bencét is megvádolta oltásellenességgel.

– Az oltás életet ment. Az oltás az a járványügyi lépés, amivel elhárítható a veszély. Ön beadatta magának a Szputnyik oltást, de a saját nyilatkozataiban arról győzködte, hogy ne adassák be maguknak az orosz oltást. Ez a legnagyobb felelőtlenség, amit egy politikus tehet – mondta Rétvári.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 12-én. MTI/Bruzák Noémi
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 12-én. MTI/Bruzák Noémi

 

 

 

 

Varga Zoltán (DK) azt kérdezte Rétvári Bencétől: hány idős ember halt meg a magyar kórházakban, amiatt, hogy nem jutott nekik elegendő ellátás.

– Néhány héttel ezelőtt, amikor már 5 percenként halt meg egy magyar, Orbán Viktor cinikusan azt mondta, az egészségügy meg sem rezdült – kezdte Varga. – A jobb túlélési esély miatt sok helyen a fiatalabb betegeket kellett előnyben részesíteni az idősebbek helyett, ha nem volt elég orvos a lélegeztetőgépekre. Ez a normális? Ez rendben van? Árulja el, hány idős ember halt meg amiatt, hogy nem jutott neki lélegeztetőgépes ellátás?

Rétvári Bence államtitkár válaszában azt mondta, mindenki részesülhetett a megfelelő kórházi ellátásban, akinek szüksége volt rá.

– Önök korábban azt mondták, hogy túl sok lélegeztetőgépet vett a kormány, most megint azt mondják, túl kevés van. Sok más országgal szemben nálunk van elég lélegeztetőgép, kiképzett orvos, ápoló. Ezzel szemben önök akadályozták a védekezést, és kampányoltak az oltás ellen, Ön személy szerint is. Gratulálok ehhez – válaszolt a DK-s képviselőnek.

Varga László (MSZP) az azonnali kérdések órájában Dr. Bélteczki Jánosnak, az ózdi kórház főigazgatójának esetét kérte számon a kormányon.

– A főigazgató szó szerint azt nyilatkozta a helyi tévének: „Rettenetes a vírushelyzet, azokat a felvételeket tessék szíves elképzelni, amiket az olaszországi helyzet kapcsán láttunk”. Azóta további 76 ezerrel nőtt az aktív fertőzöttek száma, az EMMI mégis hazugságnak nevezte ezt a nyilatkozatot. Dr. Bélteczki János nyilatkozata segélykiáltás volt. Honnan veszik a bátorságot, hogy lehazugozzanak egy köztiszteletben álló kórházigazgatót? – rótta föl Rétvári Bencének.

Rétvári Bence először is a szóban forgó interjú keletkezésének körülményeiről fogalmazott meg állításokat:

– Bement egy stáb, forgattak egy interjút a főigazgató szobájában, abból egy szó sem került be az interjúba. Később a folyosón újra megszólaltatták, abból ragadtak ki részleteket – állította Rétvári. Hozzátette: a minisztérium meggyőződött, hogy minden beteget el tudtak látni Ózdon, a betegek ellátása megfelelő volt, a kórház külső személyzeti segítséget nem kért.

Viszonválaszában Varga László elmondta:

 Láttam ezt a videót, egy szobában nyilatkozott a főigazgató úr, Ön pedig megkerülte a választ. Magyarországon volt a negyedik legtöbb halálos áldozat lakosságarányosan a járvány kitörése óta. Viseljék ezért a felelősséget!

Rétvári Bence ismételt válaszában a keleti vakcinák beszerzéséről szóló döntést méltatta, és oltásellenességgel vádolta meg az ellenzéket és személy szerint Varga Lászlót.

Említést érdemel még Arató Gergely (DK) felszólalása a kínai Fudan Egyetemmel kapcsolatban.

– A kormány egy értékes telket, tetemes mennyiségű közpénzt, hatalmas kölcsönfedezetet ajánlott Kínának, hogy idehozza a Fudan Egyetemet. Ez a tervezett budapesti diákváros ötletét is meghiúsítja – kezdte Arató. – Önöknek nem kellett a CEU, Orbán ki is mondta, hogy miért: mert a nyílt társadalom eszméjét nem tudják elfogadni. Mi az tehát, amit el tudnak fogadni? A kínai kommunista párt marxizmus-leninizmus eszméire nevelő egyetemét, amint az a Fudan alapító okiratában is szerepel – világított rá a Demokratikus Koalíció politikusa.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 12-én. / MTI/Bruzák Noémi
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 12-én. / MTI/Bruzák Noémi

A kormány nevében Schanda Tamás államtitkár nagy lendülettel válaszolt:

– Ön kommunistázik a magyar parlamentben? A kommunista utódpárt utódpártjából? Ne szórakozzunk már egymással! – kezdte Schanda. – Önök ott ártottak a magyar felsőoktatásnak ahol tudtak, Ön is személyesen dolgozott a felsőoktatás szétverésén. Most minket hibáztat, amiért a világ 34. legjobb egyeteme ide akar jönni? A Soros-egyetemre ugyanazok a törvények vonatkoznak, csak be kellene azokat tartani – zárta szavait Schanda Tamás.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?