Belföld, Hírek

Zacher: Felelőtlen volt az az ígéret Orbán Viktortól, hogy mindenkit meg fogunk gyógyítani

A toxikológus elmondása szerint sok betegnek az az utolsó mondata, hogy „ugye meggyógyulok?”. Az orvosok viszont nem ígérhetnek semmit.

 

 

 

 


Nem szokása felelőtlen ígéreteket tenni azoknak a betegeknek, akiket lélegeztetőgépre rak – mondja Zacher Gábor toxikológus a Szabad Európa Szelfi című podcastjában. Arról is beszél, hogy

sok embernek az az utolsó mondata, hogy: de ugye meggyógyulok? De nem áltatja őket, elmondja, hogy ők mindent meg fognak tenni, hogy túléljék a koronavírust.

Az orvos szerint felelőtlenség lenne azt ígérni, hogy mindenkit meggyógyítanak, ahogy ezt Orbán Viktor tette.

 „Nem szabad ígérni. Ez nem az a felelőtlen ígéret, ami mondjuk Orbán Viktor szájából is elhangzott, hogy mindenki nyugodjon meg, aki megbetegedik, meg fogjuk gyógyítani. Az számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba”

– mondja Zacher.

Már nem számolja, hogy naponta hány beteget kell lélegeztetőgépre tennie. De mielőtt ezt megtenné, elmondja a betegnek, hogy milyenek a labor- és CT-eredményei. Ilyenkor a páciensek is érzik, hogy gond van már, mert a maszk már nem elégséges számukra a stabil légzéshez. Amikor pedig azt kérdezik tőle, hogy meggyógyulnak-e, ő csak annyit tud ígérni, hogy mindent elkövetnek ennek érdekében.

„Úgy szoktam csinálni, amikor adjuk az altatószert, hogy mondom a betegnek, hogy kezdjen el számolni. Egy, kettő, három, és akkor látjuk azt, hogy a tudatállapota mikor szűkül be az altatószertől, fájdalomcsilapítótól, aztán megkapja az izomlazítót”. Ezt követően jön az intubálás.

Legjobban az ekkor elhangzó utolsó mondatok maradnak meg benne, főleg azért, mert „van, akinek ez tényleg az utolsó mondata”. De van olyan beteg is, akit sikerül megmenteni, és velük tudják azt közölni, hogy „jó reggelt, eltelt két hét”.
 

A kórházi állapotokról is beszélt. Elmondása szerint már volt egy-két alkalom, amikor náluk is bekövetkezett a „Bergamo-dilemma”, azaz dönteni kellett, hogy ki maradjon életben.

„Nem azt mondom, hogy rendszeresen előfordul, de volt olyan nálunk is egy-egy alkalommal, ahol én dolgozom Hatvanban, de más intézményekből hallottam kollégáimmal beszélve, hogy bizonyos kor fölött, ha nincsen szabad lélegeztetőgép vagy mondjuk több olyan beteg van, aki gépre kerülne – akkor azt mondjuk, ki az, akinek jobb esélye van”

– mondja a beszélgetésben.

Zacher beszélt arról is, hogy a náluk lévő 120 covidos betegágy most nincs telítve, kevesebb a kórházban kezelt páciens. De az egészségügyi dolgozók nagyon túlterheltek és fáradtak. Ez pedig a teljesítményükre is kihat. De nem tett jót a március elején bevezetett új egészségügyi jogviszony sem. Ő maga is dolgozik más helyen, mentőzik a kórházi feladatai mellett, így jöhet össze márciusban a kb. 380 órája.

A sajtó szerepéről is szó esett. Zacher szerint nem jó, hogy nem engedik az orvosokat nyilatkozni és a sajtó munkatársai nem mehetnek be a kórházakba. Fontos lenne ugyanis, hogy lássák az emberek a valóságot, hogy emberek meghalnak, hogy van, akin nem tudnak segíteni, és azt is, hogy az ott dolgozók mennyire kifáradtak.

 

 

A beszélgetést itt lehet teljes egészében meghallgatni:

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?