Életmód, Érdekes

20 izgalmas tény a hétköznapi dolgainkról, ami bizonyítja, hogy a világunk tele van meglepetéssel

Tudod, hogy miért fehér színűek a repülőgépek? Van tipped, hogy mikor lehetett az utolsó nyilvános kivégzés Magyarországon? A világ tele van ilyen és ehhez hasonló izgalmas érdekességekkel, melyekről – különböző okokból kifolyólag – nem rendelkezünk kellő ismeretekkel. Ennek leküzdése érdekében az alábbiakban 20 érdekes tényt gyűjtöttünk össze a világ legváltozatosabb dolgairól, melyekről nagy valószínűséggel még Te sem hallottál korábban…🧐

 

 

 

1. Senki sem tudja, hogy ki nevezte el a Földet.

2. Az 1994-es nagy Los Angeles-i áramszünet idején többen is hívták a rendőrséget, hogy „ijesztő, baljóslatú felhő” láthatók az égen. Ez a valami nem más volt, mint a Tejút.

3. Tudósok rájöttek, hogy a bálnák és a vízilovak távoli rokonok, akiknek körülbelül 50 millió évvel ezelőtt egy és ugyanaz volt az ősük.

4. A repülőgépeket azért festik (többnyire) fehér színűre, mert ez a szín könnyíti meg leginkább a hibák keresését – pl. olajfoltok, repedések, égési sérülések, stb. A másik ok, amiért a repülőgépek többsége fehér színű az az, hogy a fehér szín megakadályozza gép testének felmelegedését, míg minden más szín elnyeli a napfényt és így túlmelegedést eredményezhet.




5. Egy közönséges csiga gyorsabban mozog, mint egy rézhuzal elektronjai.

6. A new york-i metróban használt lámpákhoz nem közönséges égőket használnak, amit az óramutató járásával megegyező irányban kell betekerni, hanem olyanokat, melyeket azzal ellenkezőleg. Ennek egészen egyszerű oka van: így akarják meggátolni, hogy az emberek kilopják az égőket a lámpákból.

7. A Ritter Sport-féle csokoládékat azért kezdték négyzet alakban gyártani a 30-as években, hogy könnyebben beleférjenek az emberek kabátzsebeibe anélkül, hogy megtörnének.

8. Az ókorban a kis mennyiségű, értékes (arany, ezüst, drágakő stb.) tárgyak mérésére gyakran a szentjánoskenyér (karob) magját (keration) használták. Innen ered a karát, amelyet az aranyművesek még ma is használnak drágakő és nemesfémek súlyának jellemzésére (ma rögzített egység, 1 karát = 200 mg).

9. A 19. századi Angliában a férfiak körében olyan népszerű volt a hajápolási célokra használt makasszar olaj, hogy a háziasszonyoknak kendővel/törülközővel kellett letakarniuk a bútorokat, (kanapé, karosszék) hogy ne tegyék tönkre őket a férfiak hajáról rájuk kenődő olaj.

10. Ha egy ember úgy döntene, hogy megeszik egy egész jegesmedve májat, valószínűleg belehalna, köszönhetően a hihetetlenül magas A-vitamintartalmának, ami ilyen dózisban már mérgező.

11. Tanulmányok kimutatták, hogy a kisbabák szeretik látni a szüleik mosolyát, és sokszor ez az oka annak, hogy akaratlanul is visszamosolyognak ránk, hiszen boldogok a mosolygó anyukák/apukák látványától.

12. A görög nemzeti himnusz egy 158 versszakos költeményén alapszik, ám csak az első két versszakot szokták elénekelni.

13. Külső hasonlóságaik ellenére a nyulak és a lepusok egyáltalán nem azonos állatok. Sok más egyéb mellett eltérő a kromoszómaszámuk is, a nyulaké 22 míg a lepusoké 24.

14. Szaúd-Arábia tevéket importál Ausztráliából. Természetesen léteznek arab tevék is, ám ezeket inkább csak a turisták szórakoztatása okán használják, a mindennapi életben és a különféle feladatok elvégzésére azonban Ausztráliából importált tevéket használnak.

 

 

 

 

15. Az 1800-as évekig a világ lakosságának mintegy 43%-a nem élte meg az 5 éves kort.

16. A reggelente a szánkból áradó kellemetlen szag egyik fő okozója, hogy éjszaka alig van nyáltermelődés a szánkban, így a baktériumok felhalmozódnak és bomlásnak indulnak.

17. A nagyobb épületeken azért használnak forgóajtókat, mert ez segít enyhíteni az épület belsejében található, általában klímával elért hőmérséklet ‘elszökését’.

18. A brazil labdarúgó válogatott az egyetlen olyan csapat, aki eddig minden világbajnokságon szerepelt. Emellett ők a legsikeresebbek is ebben a bajnokságban: ezidáig ötször nyerték már meg.

19. Az 1830-as évekig a ketchupot a hasmenés, a reuma és az ekcéma gyógyszereként használták.

20. Az utolsó nyilvános kivégzés (akasztás) 1988. július 14-én volt Magyarországon. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Csillagok háborújának az első trilógiája már teljes volt (4. 5. és 6. rész), amikor Magyarországon még embereket végeztek ki.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?