Belföld, Hírek

„Van, akinek ez tényleg az utolsó mondata” – Zacher Gábor elárulta, mit kérdeznek tőle legtöbbször a betegek, mielőtt lélegeztetőgépre kapcsolnák őket

Hosszabb beszélgetés készült Zacher Gáborral, aki márciusban nem csak 380 órát dolgozott, de azt is elárulta, hogy miért tartja felelőtlenségnek Orbán Viktor azon korábbi kijelentését, mely szerint mindenkit meggyógyítanak.

 

 

 

 


Szabad Európa podcastjének egyik leglényegesebb gondolata, hogy senkinek nem ígéri meg azt Zacher Gábor, hogy biztosan meggyógyul, helyette inkább úgy fogalmaz: mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez megtörténjen.

Az számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba.

Nem számolja a lélegeztetőgépre tett betegek számát sem, egészen pontosan azt, naponta hányszor van szükség erre a lépésre.

„Úgy szoktam csinálni, amikor adjuk az altatószert, hogy mondom a betegnek, hogy kezdjen el számolni. Egy, kettő, három, és akkor látjuk azt, hogy a tudatállapota mikor szűkül be az altatószertől, fájdalomcsillapítótól, aztán megkapja az izomlazítót” – meséli a folyamatról, és hozzáteszi, hogy az ilyenkor elhangzó utolsó mondatok benne is emlékképeket hagynak, melyek többnyire halálfélelemről árulkodnak. A betegek a legtöbbször azt kérdezik, hogy ugye nem fognak meghalni vagy hogy ugye meg fogják menteni őket.

„Van, akinek ez tényleg az utolsó mondata” – mondta kendőzetlen őszinteséggel.

Olyan is előfordult, hogy két élet között kellett döntenie, ezt szaknyelven Bergamo-dilemmaként tartják számon.

„Nem azt mondom, hogy rendszeresen előfordul, de volt olyan nálunk is egy-egy alkalommal, ahol én dolgozom Hatvanban, de más intézményekből hallottam kollégáimmal beszélve, hogy bizonyos kor fölött, ha nincsen szabad lélegeztetőgép vagy mondjuk több olyan beteg van, aki gépre kerülne – akkor azt mondjuk, ki az, akinek jobb esélye van” – osztotta meg tapasztalatait a legnehezebb pillanatokról.

Véleménye szerint nem oké, hogy az orvosoknak megtiltották a nyilatkozatokat, hogy a sajtót nem engedik be a kórházakba, hisz így a valóságot rejtik el a nyilvánosság elől, többek között azt, hogy az egészségügyi dolgozók hihetetlenül fáradtak.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?