Hírek

Ne aggódjon, ha ezeket a mellékhatásokat tapasztalja az oltás után: jót jelentenek

Rengetegen aggódnak a vakcinációt követő mellékhatások miatt, azonban ezek nem minden esetben jelentenek rosszat, sőt.

 

 

 




 

Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen típusú oltást kap az ember, a vakcinációt követő pár napban tapasztalható fáradékonyság, hidegrázás, hőemelkedés, esetleg láz nem jelent rosszat – írja Németország egyik legolvasottabb napilapja, a Bild.

A megfázáshoz hasonló tünetek éppen azt jelzik, hogy a szervezet immunrendszere válaszolt az oltóanyagra. Ugyanilyen mellékhatásokat tapasztalhattak már korábban azok is, akik influenza ellen oltatták be magukat.

„Amelyik gyógyszernek nincsen semmilyen mellékhatása, az nem is ér semmit” – állítják a szakemberek. Igazán súlyos tünetek pedig rendkívül elenyésző számban jelentkeznek csak a beadás után. 

1000 beoltott közül átlagosan 2,2 ember fordul orvoshoz a különböző mellékhatások miatt, ezek közül pedig mindössze 0,3 az, akinél súlyosabb tünetek is jelentkeznek, derült ki az elismert németországi Paul Ehrilch Intézet felméréséből.

Az ismétlődő oltás esetén akár még erősödhetnek is a tünetek, azonban emiatt sem érdemes aggódni, mivel ez a szervezetünk emlékezőképességéből fakad, ami a vírus bizonyos részeivel való második találkozást követően még erőteljesebben védekezik a kór ellen 

– állítja Michael Worobey, az arizónai egyetem professzora.

 

 

 

 

forrás: atv.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?