Belföld, Hírek

Orbán Viktor rendkívüli bejelentése: megvan a 2,5 millió beoltott, holnaptól nyithatnak a boltok

Orbán Viktor bejelentette, hogy elértük a 2,5 milliós beoltott számot Magyarországon, elindul az újranyitás első lépcsője: nyithatnak a boltok és a szolgáltatók.

 

 

 

 




– Mérföldkőhöz érkeztünk, 2,5 millió honfitársunk beoltva. Egy éve háborús időkre emlékeztető állapotok között, korlátozások, kijárási tilalom és személyes veszteségek mellett éljük az életünket – kezdte a videóban a miniszterelnök.

A vírus elleni háború ellen az egyetlen fegyverünk a vakcina, egy hónap alatt két és félszeresére növeltük a beoltottak számát – közölte. Bejelentette, hogy ezért holnaptól

  • nyithatnak az üzletek
  • újraindulhatnak a szolgáltatások

Járványügyi intézkedések továbbra is lesznek, a miniszterelnök arra kér mindenkit, hogy ezeket továbbra is tartsák be.

Az oltás továbbra is folytatódik, hasonló tempóban, mindenkit arra kér, hogy regisztráljanak az oltásra, emellett megköszönte az orvosok és ápolók munkáját.

„Magyarország lehet, Magyarország lesz az az európai ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek. Nekünk minden élet számít!” – zárta videóját.

 

Húsvét hétfőn a kormány honlapján közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK), hogy várhatóan kedd éjfélig, de legkésőbb a szerda délelőtti órákban érjük el ezt a 2,5 milliós határt. A a 144/2021-es kormányrendelet értelmében, ha Pintér Sándor belügyminiszter megállapítja, hogy elértük a bűvös számot, akkor kezdődik majd a lépcsőzetes újraindítás. Arról, hogy hogyan változik meg az életünk az újranyitás első lépcsőjében itt írtunk!

A március 27-én megjelent Magyar Közlönyben már szerepelt a 144/2021-es, a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásáról szóló kormányrendelet. Az alapján a következő napokban a következő intézkedések lépnek életbe így, hogy elértük a 2,5 milliós átoltottságot:

  • az üzletek hajnali öttől fél tízig lehetnek majd nyitva;
  • a kijárási tilalom este tíz órára módosul, este 10-től hajnali ötig tart;
  • valamennyi bolt kinyithat, de az üzletekben és boltokban biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló legyen, arról, hogy a gyakorlatban mindez hogy nézhet majd ki, ebben a cikkben írtunk;
  • a szolgáltatásoknál a március 8-i szigorítások előtti szabályokra térnek vissza, vagyis kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók is;
  • a vendéglátó egységek továbbra is zárva maradnak, és a szállodák sem fogadhatnak vendégeket.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?