Hírek

Európai Gyógyszerügynökség: összefüggés van az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződés között

Összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között – jelentette ki Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy lapinterjúban.

 

 

 

 


Újabb fordulat az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatban, miután március 18-án közölte az EMA a vérrögképződéses esetek utáni vizsgálatának eredményét. A vakcina hatásos és biztonságos. Az előnyei jóval meghaladják az esetleges mellékhatások kockázatait – mondták akkor.

Ezzel szemben az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője az Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott:

Világos, hogy van összefüggés a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

Utalt arra, hogy az EMA várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti ennek az összefüggésnek a fennállását.

Az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés közötti összefüggés gyanúja elsőként Ausztriában merült fel egy 49 éves ápolónő halála után. Az osztrák hatóságok felfüggesztették a vakcinával való oltást amit több más európai országban is követtek. Több országban úgy döntöttek, hogy életkori korlátozásokkal folytatják az oltást a vakcinával. Németországban csak 60 év alattiakat és veszélyeztetett csoportokba tartozókat nem oltanak AstraZenecával, Ausztriában, Dániában, Romániában és Norvégiában továbbra sem használják a vakcinát.

Magyarországon továbbra is oltanak az AstraZenecával, múlt hét csütörtökön több mint 218 ezer vakcina érkezett hazánkba.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?