Belföld, Hírek

Egy rejtélyes gén lehet az oka? Orbán Viktor ezért érheti be napi mindössze 4 óra alvással

Magyarország — Megdöbbentően keveset, naponta mindössze négy órát alszik Orbán Viktor – erről maga a miniszterelnök beszélt múlt heti interjújában annak kapcsán, hogy nagyon leterheltek az egészségügyi dolgozók.

 

 

 

 


A kormányfő rendszeresen pirkadat előtt kezdi munkanapját, tanúsítják a Facebook-oldalán megjelenő videói is, amiken látszik, szinte még sötét van, amikor megérkezik az Operatív Törzs üléseire. Orbánt nem a járványhelyzet ébreszti ilyen korán, tíz évvel ezelőtt is téma volt, hogy beéri napi 3-4 óra alvással.

A kialvatlanság a legtöbb embert kikészíti, kivéve, aki olyan gént örökölt, hogy szervezete tényleg beéri feleannyi pihenéssel. Brit tudósok Thatcher-génnek nevezték el a politikai pályája alatt napi négy órát alvó egykori miniszterelnökről. Hogy neki tényleg megvolt-e ez a genetikai adottsága vagy csak munkamániája miatt volt fáradhatatlan, nem tudni. A tudomány mindenesetre már azonosította és el is nevezte a p.Tyr362His gént.

Zacher Gábor is megvan alvás nélkül, 4-5 órát szokott pihenni. /Fotó: MTI/Mohai Balázs
Zacher Gábor is megvan alvás nélkül, 4-5 órát szokott pihenni. /Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Thatcher-gén kutatói 100 ikerpárt vizsgáltak, és azt találták, hogy azok a testvérek, akikben megvan a p.Tyr362His, ötórás alvás vagy alvásmegvonás után is negyven százalékkal hatékonyabbak a feladatmegoldásokban, mint az ikerpárjuk.

Lehetséges, hogy ilyen adottsága volt a legendásan keveset alvó volt Napóleonnak (†51), aki szerint nyolc órát csak a bolondok alszanak, vagy Albert Einsteinnek (†76) és a feltaláló Nikola Teslának (†86) is – utóbbi állítólag beérte napi 2-3 órával. Zacher Gábor (60) toxikológus se tölt sok időt az ágyban, azt mondja, egyetemista kora óta beérni 4-5 órával.

– Felébredek és nincs is szükségem többre. Még szabadság alatt sem, akkor legfeljebb nem kelek ki az ágyból, hanem olvasgatok. Az utóbbi egy évben sem az alváshiánytól fáradtam el, hanem abban, hogy olyan világban élünk, amire pszichésen nem lehet átállni, nagyon kimerítő testileg és lelkileg a járványhelyzet – mondta Zacher.

– Ha nem muszáj, alvásban inkább ne próbálják utánozni őket, mert a kialvatlanság megbetegít, hiszen többségünknek 7-9 óra alvásra van szükségünk naponta – figyelmeztet G. Németh György címzetes egyetemi docens, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

A miniszterelnök sokszor már napkelte előtt megérkezik az operatív törzs ülésére. /Fotó: Facebook
A miniszterelnök sokszor már napkelte előtt megérkezik az operatív törzs ülésére. /Fotó: Facebook

A szakember szerint a városi életmód és az elektronikus eszközök állandó használata miatt amúgy is egyre rövidül az alvásidő. Legártalmasabb a három műszakos beosztás, mert összezavarja a szervezetet, és nappal nem lehet úgy pihenni, mint éjjel. A magyarok egyébként világviszonylatban rossz alvók, de a pandémia csak rontott a helyzeten, összezavarta az alvási szokásainkat. A jelenség annyira általános, hogy külön nevet is kapott, az alvászavar, vagyis inszomnia után Covid-szomniának hívják.

Megbetegít a kialvatlanság

Az állandó kialvatlanság 2-es típusú cukorbetegséget és vérnyomás-ingadozást okoz és gyengíti az immunrendszert, így fogékonyabbá tesz mindenféle betegségre, pandémia idején a legrosszabbkor. Az érintettek sokszor nem is tudják, hogy alvászavarban szenvednek, mert hiába telik el 6-8 óra a lefekvés és a kelés között, ha rosszul alszunk. Gyanúra adhat okot, ha minduntalan visszahúz az ágy és rendszeresen fáradtságérzettel indul a nap.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?